Τη Θεσσαλονίκη έχουν θέσει στο… μικροσκόπιό τους εσχάτως οι ελεγκτές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατόπιν και της εντολής που έχουν λάβει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την άμεση ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών ελέγχου του Οργανισμού, ώστε να συρρικνωθεί η υπέρμετρη και καταχρηστική συνταγογράφηση.  >>>

 
 
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Οργανισμού «ξεσκονίζει» τα συνταγολόγια, ηλεκτρονικά και χειρόγραφα, γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη συμπρωτεύουσα, καθώς έχει στη διάθεσή της σοβαρές ενδείξεις για παράνομες συνταγογραφήσεις.

Ένας κάδος απορριμμάτων γεμάτος με φάρμακα χωρίς ταινίες γνησιότητας που εντοπίστηκε σε περιοχή της πόλης στα τέλη του περασμένου Ιουνίου σήμανε συναγερμό στους ελεγκτές. Από τον έλεγχο σε φαρμακοποιούς και γιατρούς της πόλης άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα των παράνομων συνταγογραφήσεων.

Τα φάρμακα που βρέθηκαν στα σκουπίδια αντιστοιχούσαν σε ιατρικές συνταγές που είχαν εκτελεστεί σε συγκεκριμένα φαρμακεία. Ωστόσο, ο περαιτέρω έλεγχος στη δεξαμενή των γιατρών που εξέδιδαν συνταγές τις οποίες εκτελούσαν τα επίμαχα φαρμακεία αποκάλυψε ότι τουλάχιστον δύο γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα εν αγνοία των ασφαλισμένων.

Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για λειτουργούς του Ιπποκράτη που βρίσκονται στην «καρδιά» του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή είναι γιατροί που εργάζονται σε μονάδες υγείας της Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά και Άγιος Δημήτριος, αντιστοίχως).

Από τον έλεγχο μικρού μόνο αριθμού συνταγών του Ιουλίου προέκυψαν περισσότερες από δέκα ιατρικές συνταγές, «φορτωμένες» με φάρμακα, για τις οποίες ωστόσο οι ασθενείς καταθέτουν ότι δεν έχουν ιδέα!

Παράλληλα, οι ελεγκτές κάνουν focus και σε έναν ρευματολόγο στη Θεσσαλονίκη ο οποίος έχει μεγάλο όγκο συνταγών που προορίζονται για συγκεκριμένο ασθενή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ, κατόπιν της συνεργασίας με την ΗΔΙΚΑ, ο συγεκριμένος γιατρός φαίνεται να έχει εκδώσει 44 συνταγές μέσα σε έναν χρόνο, με την αξία της καθεμιάς να αγγίζει τις 4.000 ευρώ.

Η χρηματική αξία των σκευασμάτων σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα που φτάνει τις 176.000 ευρώ είναι το ένα ζήτημα που ανακύπτει, το άλλο αφορά στην ουσία της φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή κατά πόσον είναι εφικτό ένας ασθενής με ρευματολογικό νόσημα να λάβει τόσα φάρμακα όσα αντιστοιχούν στις 44 συνταγές.