«Η τιμή για μια γκαρσονιέρα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 350 ευρώ, ενώ στα 250 ευρώ για ένα ευρύχωρο στούντιο», σημειώνει ο αντιπρόεδρος των κτηματομεσιτών Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος. Φέτος οι ιδιοκτήτες είναι αρκετά διαλλακτικοί, ενώ πολλοί έχουν ανακαινίσει τα σπίτια τους προκειμένου να τα νοικιάσουν πιο εύκολα, παρατηρεί ο ίδιος.  >>>

Προσθέτει, ακόμη, ότι οι περισσότεροι φοιτητές προτιμούν τα καινούργια σπίτια, ενώ όλοι πλέον εστιάζουν στην τιμή. Επιλέγουν να μείνουν στο κέντρο, κοντά στα πανεπιστήμια, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που «κοιτούν» προς Τούμπα, Παπάφη, Τριανδρία. Μια γκαρσονιέρα 45 τ.μ. - 55 τ.μ. στην Τριανδρία νοικιάζεται γύρω στα 350 ευρώ. Οσοι θέλουν να βρουν κάτι πιο φτηνό ψάχνουν προς τις δυτικές συνοικίες, λέει ο αντιπρόεδρος των κτηματομεσιτών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, η κίνηση έχει ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες και θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένονται στη Θεσσαλονίκη οι επιτυχόντες από την επαρχία.

«Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί ήταν οι γονείς που προτιμούσαν να αγοράσουν τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αγοράς. Αντίθετα, θα αυξηθούν οι ενοικιάσεις σπιτιών», εκτιμά ο Κώστας Γεωργάκος.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Agelioforos.gr, της μόδας αναμένεται να γίνει φέτος και η συγκατοίκηση, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου συγκατοικούσαν από το δεύτερο έτος και μετά, αφού είχαν πρώτα αναπτύξει φιλίες, θεωρούν παράγοντες της αγοράς.

Η θέρμανση που θα έχει το σπίτι παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή ενός σπιτιού, συμφωνούν οι μεσίτες. Πιο εύκολα νοικιάζονται γκαρσονιέρες με φυσικό αέριο και λίγα κοινόχρηστα παρά αυτές που θερμαίνονται με πετρέλαιο.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται από την πλευρά τους οι περισσότεροι ιδιοκτήτες.

Η πλειονότητα δείχνει έτοιμη να παζαρέψει την τιμή, αρκεί ο υποψήφιος ενοικιαστής να δείχνει φερέγγυος και να δέχεται να υπογράψει συμβόλαιο για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οδηγίες προς νέους φοιτητές

Ανθρωποι του χώρου προειδοποιούν τους υποψήφιους ενοικιαστές ότι θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά όλους τους όρους του συμβολαίου. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι υποψήφιοι ενοικιαστές σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δώσουν χρήματα, αν δεν υπογράψουν συμβόλαιο. Συνιστούν, μάλιστα, οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται πάντα για λόγους ασφαλείας στο γραφείο των μεσιτών - ποτέ στο δρόμο. Το σύνηθες είναι να δίνει μισό ενοίκιο ο ενοικιαστής και μισό ο ιδιοκτήτης στον κτηματομεσίτη. «Ιδιαίτερα τώρα, με την κρίση, παρουσιάζονται διάφοροι επιτήδειοι είτε ως ιδιοκτήτες ενός σπιτιού είτε παριστάνουν τους μεσίτες, νοικιάζουν το σπίτι σε δυο τρεις διαφορετικούς, παίρνουν τις προκαταβολές και εξαφανίζονται», λέει ο Κώστας Γεωργάκος.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ελέγχουν τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά του σπιτιού, καθώς και αν έχει υγρασία. Για σπίτια με εμβαδόν πάνω από 50τ.μ. απαιτείται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Κοστίζει 2 ευρώ το τετραγωνικό συν το ΦΠΑ, εκδίδεται από ενεργειακό επιθεωρητή και βαραίνει τον ιδιοκτήτη. Αλλά και το «χαράτσι» που αναμένεται να ταχυδρομηθεί τις επόμενες μέρες μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ επιβαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες.