Την αντίθεσή του με την εφεδρεία επανέλαβε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος. Δείχνει άλλη μία ρωγμή στη συγκυβέρνηση. Όσο για τους εργαζόμενους, η πρώτη αντίδραση έρχεται από τους εφοριακούς. >>>

«Στην προγραμματική συμφωνία δεν υπήρχε η εφεδρεία μέσα. Πιθανότατα, αν η κυβέρνηση ή ο κύριος Σαμαράς απαιτήσει εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, να χρειαστεί και αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας. Ο κύριος Βενιζέλος πήρε θέση εναντίον των απολύσεων και, βεβαίως, εναντίον της εργασιακής εφεδρείας, η οποία όπως εφαρμόστηκε την προηγούμενη φορά, και όπως πάει να εφαρμοστεί και τώρα, δε θα έχει κάποιο σπουδαίο δημοσιονομικό όφελος», ανέφερε.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στους δημοσίους υπαλλήλους που θα εμποδίσει τη διοικητική μεταρρύθμιση. «Εάν εφαρμοστεί το μοντέλο της ΝΔ πάλι θα έχουμε αποχωρήσεις χρήσιμων ανθρώπων από τη δημόσια διοίκηση, των οποίων η παρουσία εντός της δημόσιας διοίκησης, αυτή την περίοδο που επιχειρούμε να αλλάξουμε το σύνολο του δημόσιου τομέα, είναι πολύτιμη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο κ. Ντόλιος πρόσθεσε ότι «δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση εύκολα. Αλλά δε μπορεί και η κυβέρνηση να καλεί το σύνολο των βουλευτών, και των βουλευτών της ΝΔ, πολύ περισσότερο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν μέτρα με τα οποία  συλλήβδην διαφωνούμε». Εξήγησε ότι δεν μπορούν να δεχθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανατροπή της προγραμματικής συμφωνίας καθώς «τότε τίθεται ένα θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό της χώρας και όλα είναι συζητήσιμα».

Αντιδρούν οι εφοριακοί
Κατηγορηματικά αντίθετοι στο μέτρο της εφεδρείας δήλωσαν εκ νέου σήμερα οι εφοριακοί.
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, «επειδή η σχετική προπαγάνδα των ημερών, προσπαθεί να "ξανασερβίρει" το βάρβαρο αυτό μέτρο», δηλώνουν ότι «όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχθούμε την εφεδρεία έστω και για έναν εφοριακό, δεν έχουν καταλάβει την οργή και την αγανάκτηση που θα εκφρασθεί με τους αγώνες της επόμενης περιόδου».
Σύμφωνα με την ανοικτή επιστολή, που είχε αποστείλει η ΠΟΕ ΔΟΥ προς τα μέλη της Βουλής, «στις εφορίες σήμερα υπηρετούν 9.826 εφοριακοί, ενώ οι οργανικές θέσεις που προβλέπονταν (πριν τους νόμους των μνημονίων) ήταν 15.372. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, επίσης, το ΣΔΟΕ, στο οποίο υπηρετούν (πανελλαδικά και με εικοσιτετράωρη λειτουργία) μόνον 1.011 εφοριακοί, ενώ οι οργανικές θέσεις ήταν 1.500». Η ΠΟΕ ΔΟΥ επισημαίνει ότι, εκ του λόγου αυτού, «στις εφορίες δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος για απολύσεις, εφεδρείες, κ.λπ. Αντίθετα, είναι απαραίτητες επειγόντως προσλήψεις, γιατί από τον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ήδη 83 εφοριακοί πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό, λόγω των πολύ χαμηλών μισθών, των 680 ευρώ μηνιαία».  

Αντιτίθενται ΕΔΟΘ και ΕΚΘ
Οι ηγεσίες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, διαφωνούν κάθετα με την εφαρμογή της εφεδρείας, “είτε νέας, είτε παλιάς”, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά. Και καλούν τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012, στις 6 το απόγευμα, το οποίο θα ξεκινήσει από την πλατεία Δικαστηρίων, στο άγαλμα του Βενιζέλου.