Τέσσερα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν στον Νομό Ξάνθης. Ενα από τα άτομα αυτά μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει και πέμπτο δείγμα προς εξέταση. >>>


Μέχρι τώρα κατά τη φετινή χρονιά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περί τα πενήντα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω του δικτύου νοσοκομειακής παρακολούθησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα περισσότερα περιστατικά σύμφωνα με το Έθνος έχουν καταγραφεί στην Αττική, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων σε Μακεδονία και Θράκη, παρότι είχαν προηγηθεί ψεκασμοί στις νύμφες. Συνολικά δέκα άτομα νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με σοβαρά συμπτώματα.

Για τραγικές καθυστερήσεις στο κομμάτι της καταπολέμησης των κουνουπιών, της έγκαιρης προετοιμασίας και σωστής προετοιμασίας έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης.

Η πλειονότητα των ατόμων που νόσησαν εκδήλωσαν σοβαρή λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.λπ.). Από τις 20 Ιουλίου έως σήμερα τρία άτομα με βαρύ ιατρικό ιστορικό έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες κάνοντας λόγο για αναμενόμενα περιστατικά και αναμενόμενη την επέκταση σε όλη την ελληνική επικράτεια.