"Λίγες κι αναποτελεσματικές" είναι, για τους Οικολόγους Πράσινους η πρόληψη, η προσπάθεια και η αποτελεσματικότητα των δυνάμεων κατά των πυρκαγιών, που διαθέτει η Χίος.  >>>

Όπως υπογραμμίζουν, σε ανακοίνωσή τους, "οι ευθύνες των κρατικών μηχανισμών πολλές και αδικαιολόγητες. Ας σκεφτούμε την καταστροφή και το τι θα μπορούσε να είχε γίνει, αν πραγματικά βάζαμε σε προτεραιότητα την πρόληψη".
Τονίζουν, ακόμη ότι, "διαθέτουμε τεράστια ποσά σε έρευνες, τεχνολογίες, πολεμικούς εξοπλισμούς, φορολογικούς μηχανισμούς, μίζες κλπ. Ποια χρήματα και ποιο δυναμικό  διαθέτουμε για την προστασία του περιβάλλοντος;  Τι χρήματα και τι δυναμικό διαθέσαμε για την προστασία του από τις πυρκαγιές εδώ στη Χίο";
Ένα μήνα πριν οι Οικολόγοι Πράσινοι Χίου είχαν θέσει ζήτημα μη έγκαιρης προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Όπως υπενθυμίζουν, είχαν επισημάνει το ζήτημα της μη λειτουργίας του συστήματος πυρανίχνευσης του Δήμου Χίου. 
"Δυστυχώς, πολλοί δεν δίνουν την απαιτουμένη άξια σε αυτό. Έτσι και το πολιτικό σύστημα δεν προσανατολίζεται στην πρόληψη και διαφύλαξη της προστασίας του. Τώρα η καταστροφή ήδη έγινε. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε σοβαρούς τραυματισμούς και ανθρώπινες ζωές", λένε (σ.σ. προφανώς η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν ανακοινωθεί ο τραυματισμός ενός πυροσβέστη κατά τη διάρκεια της φωτιάς).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
  1. Να απαγορευθεί το κυνήγι σε ολόκληρη τη Χίο για την επόμενη πενταετία. Δεν θέλουμε να θυσιάσουμε και τη λιγοστή πανίδα που έχει απομείνει στο νησί.
  2. Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί που έχασαν την περιουσία τους.
  3. Να μην χαθεί ή αλλάξει χρήση ούτε ένα εκατοστό δασικής έκτασης. Άμεση πρόληψη κατά της διάβρωσης.
  4. Έρευνα και απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται.Συμπεριλαμβανόμενου και των πολιτικών προσώπων.
  5. Έρευνα για πρωτοποριακά, αποτελεσματικά σχέδια δράσης για πρόληψη πυρκαγιών.


"Ελπίζουμε να μην δούμε αυθαίρετα στις καμένες εκτάσεις. Να μην υπάρξουν «επενδυτές» που θέλουν επιχειρηματικές χρήσεις στην περιοχή με την δικαιολογία ότι είναι άγονες και αποψιλωμένες. Να μην δούμε υπερβόσκηση στην περιοχή. Να μην δούμε καταστροφές από διάβρωση. Γιατί τότε οι ευθύνες της πολιτείας θα είναι εγκληματικές", προσθέτουν.
Και ζητούν αλλαγή προτεραιοτήτων της κεντρικής εξουσίας και όλων μας.