Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, να κάνει λόγο για μια «νέου τύπου» εφεδρεία, το αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο με την... παλιά: Όπως τότε είχαμε ρωγμές στην κυβέρνηση, τώρα, εμφανίζονται ρωγμές στη συγκυβέρνηση. >>>

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για εφεδρεία διαφορετική από εκείνη που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν("νέου τύπου", όπως την χαρακτήρισε), όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο νωρίτερα, ο ένας της κυβερνητικής τριανδρίας, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο μέτρο.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, το πακέτο των μέτρων δεν έχει ακόμα κλειδώσει ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. «Κάθε μέρα επεξεργαζόμαστε αυτό το πακέτο και κοστολογούμε τα μέτρα», πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε ότι «θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το πλαίσιο του πακέτου των περικοπών για την επόμενη διετία στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη, στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Βεστερβέλε: Δε χαλαρώνουν οι όροι του μνημονίου 
Εν τω μεταξύ, τη θέση της Γερμανίας ότι δεν αναμένεται ουσιαστική χαλάρωση των όρων του μνημονίου επανέλαβε σήμερα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βέστερβέλε.
Στη συνάντηση των δύο υπουργών στο Βερολίνο, ο κ. Βέστερβέλε εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε με την σειρά του ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων το πακέτο των προαναγγελθέντων περικοπών, στο πλαίσιο της τήρησης των δεσμεύσεών της.
Με σημερινές τους δηλώσεις και άλλοι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, επισημαίνοτας ότι τα περιθώρια απόκλισης από τους όρους του μνημονίου είναι ελάχιστα.
Εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών δήλωσαν ότι οι συντεταγμένες του μνημονίου, σε ό,τι αφορά το χρονικό πλαίσιο και τα εγκεκριμένα ποσά, είναι δεδομένες και ότι διαφορετικές προσεγγίσεις και προσαρμογές θα πρέπει να κινούνται εντός αυτού του πλαισίου.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να επηρεάσουν καθοριστικά τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς αυτές θα στηριχθούν στην έκθεση της τρόικας.

ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο η συνάντηση Βέστερβέλε – Αβραμόπουλου
Επικοινωνιακό φιάσκο χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση Βέστερβέλε – Αβραμόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την πάγια στάση της χώρας του περί πιστής εφαρμογής του μνημονίου ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ αρκέστηκε στο να την καταγράψει.
Οι καλλιεργούμενες προσδοκίες περί χαλάρωσης του μνημονίου, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρευσαν τελείως - όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο - μια και η κυβέρνηση με «τη στάση της τυφλής αποδοχής των μνημονιακών επιταγών έστρωσε το έδαφος».
Αλλά και η Ρένα Δούρου με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ανέφερε ότι το ταξίδι του κ. Αβραμόπουλου χθες και σήμερα στο Βερολίνο αλλά και το επικείμενο ταξίδι του κ. Σαμαρά είναι άνευ περιεχομένου «γιατί στις αποσκευές τους δεν φέρουν καμιά άλλη προσέγγιση πλην της υποταγής στην κ. Μέρκελ».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξέχασε την επαναδιαπραγμάτευση και πλέον ο νέος εθνικός στόχος του είναι η επιμήκυνση.
Μάλιστα υποστήριξε ότι «η επιμήκυνση της προσαρμογής με σταθερή την καταστροφική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σαν να μας προσφέρουν μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε».

«Όχι» Κουβέλη στην εργασιακή εφεδρεία
Την αντίθεσή του στην εργασιακή εφεδρεία και την ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει η εργασιακή εφεδρεία καθώς, «όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο».
Όπως πρότεινε ο ίδιος, το πλεονάζον προσωπικό μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή και με συνταξιοδοτική ωρίμανση ενώ υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του προσωπικού στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων.
Η χώρα, πρόσθεσε, χρειάζεται Δημόσια Διοίκηση λειτουργική, αποτελεσματική και αποδοτική, μέσω της συστηματικής και αντικειμενικής αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και του προσωπικού τους.
_________________________________________________________________
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters