Ειδοποίηση με την οποία καλούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο στο οποίο στεγάζονται, στην οδό Θεοφίλου 13, έλαβαν από την Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ασχολείται με τη διάσωση και αξιοποίηση ντοκουμέντων και μαρτυριών της περιόδου 1940-1974). >>>

Στο σχετικό έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας επισημαίνεται ότι το κτίριο κατέχεται αυθαίρετα και παράνομα από τους δύο φορείς, οι οποίοι καλούνται σε 15 μέρες να απομακρυνθούν από αυτό, και να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους και κάθε σχετικό αποδεικτικό στοιχείο στη διεύθυνση της υπηρεσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κτηματική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια (πρωτόκολλο καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα). 
Το συγκεκριμένο κτίριο είχε παραχωρηθεί με σχετική προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού το 1998 προς χρήση στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στην Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, στη Λέσχη Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, στην Εταιρεία Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου και στο ΣΕΚΒΕ. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, «κάτοικοι- χρήστες του κτιρίου» έχουν παραμείνει ο ΣΕΚΒΕ, καθώς και η ΕΔΙΑ -η οποία είχε μεταφερθεί το 2002 ως φιλοξενούμενη του ΕΛΙΑ, το οποίο ωστόσο μετά την ένωσή του με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης πριν από δυο χρόνια είχε αποχωρήσει από το κτίριο.
 «Οι δύο αυτοί φορείς βρίσκονται στο συγκεκριμένο κτίριο με βάση προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη το 1998 με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και αναφέρει ξεκάθαρα ότι ισχύει από την επόμενη μέρα της ημερομηνίας υπογραφής της και για αόριστο χρονικό διάστημα», εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Αψυχολόγητη ενέργεια» η «έξωση» 
Την έκπληξή της για την ειδοποίηση που απέστειλε η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών προς το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κ. Μακεδονίας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «αψυχολόγητη ενέργεια». «Οι φορείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ‘καταληψίες’ και κοινοί παραβάτες του νόμου, όταν μάλιστα ασκούν δραστηριότητα η οποία άπτεται της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, συντελεί στη διάσωση της πνευματικής παράδοσης και στη διεύρυνση των πολιτιστικών δράσεων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.
Τονίζεται ακόμη πως ο δήμος Θεσσαλονίκης «πρόκειται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το εν λόγω κτίριο να περιέλθει κατά χρήση στην κατοχή του».