Ευχή και προτροπή κι όχι επίσημη θέση εξέφρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης, όταν μίλησε για ανοικτά μαγαζιά τα Σαββατοκύριακα λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Αυτό διευκρινίζεται, από τη διοίκηση του δήμου, με νέα ανακοίνωση. >>>

Αφορμή για τη νέα ανακοίνωση του δήμου ήταν οι αντιδράσεις των φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη του δήμου για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Με ανακοινώσεις τους, διευκρίνισαν ότι δε συμφώνησαν ποτέ σε λειτουργία των καταστημάτων κατά τα Σαββατοκύριακα και υπογράμμισαν πως δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση στη σύσκεψη, για το θέμα αυτό, αντίθετα από ό,τι είχε ανακοινώσει η διοίκηση του δήμου.
Στη νέα ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης διευκρινίζεται πως η άποψη "η αγορά της πόλης να δίνει την δυνατότητα" να την επισκέπτεται ο καθένας και την Κυριακή "όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις πόλεις του κόσμου που φιλοξενούν διεθνείς κλαδικές και γενικές εκθέσεις" είναι θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, την οποία έχει .εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν.
Διευκρινίζεται ακόμη πως "στην συζήτηση με τους φορείς εκφράστηκε η άποψη ότι εάν συντρέχουν οι λόγοι, δηλαδή εάν τα εγκαίνια της ΔΕΘ προκαλέσουν επαρκή προσέλευση επισκεπτών, τότε θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά του Κέντρου τα δύο αυτά Σαββατοκύριακα", όμως "διατυπώθηκαν αμφιβολίες κυρίως από τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και του γεγονότος ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ έχουν, εδώ και χρόνια, καταστεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που αποθαρρύνει τον επισκέπτη όσο και τον κάτοικο της Θεσσαλονίκης από το να συμμετέχει σε αυτό το γεγονός". 
Όσον αφορά την τελική άποψη όπως διατυπώθηκε στο δελτίο τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης διευκρινίζεται πως "προφανώς δεν αποτελεί δεσμευτική απόφαση για κανένα.  Απλά εκφράζεται μια γενική ευχή και προτροπή προς όλους τους εμπλεκόμενους, κυβέρνηση, φορείς και κόμματα να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο  να ξαναδώσουμε στην πόλη την γιορτινή και εμπορική φυσιογνωμία αυτών των ημερών".  

Η θέση Μπουτάρη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Για άλλη μία φορά γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της πολιτικής και οικονομικής σημασίας των εγκαινίων, καθώς τονίζεται πως "ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από πέρσι κιόλας έχει διατυπώσει την άποψη ότι η ΔΕΘ δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για την ανακοίνωση κυβερνητικών εξαγγελιών, και της κριτικής της αντιπολίτευσης αυτών των εξαγγελιών, αλλά η Βουλή των Ελλήνων.  Η ΔΕΘ, και πόσο μάλλον τα εγκαίνια της, κάλλιστα μπορεί να είναι ευκαιρία για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου υψηλού κύρους και διεθνούς προσανατολισμού, με θέμα την ανάπτυξη και τις εξαγωγικές δραστηριότητες, που θα προσελκύει προσωπικότητες υψηλού βεληνεκούς, από την χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού της χώρας". Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι "μια τέτοια αλλαγή προσανατολισμού της τελετής των εγκαινίων  της ΔΕΘ  μπορεί να απονευρώσει την συγκρουσιακή κατάσταση που προκαλείται κάθε Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη και να θέσει τις βάσεις για μια γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη μας, με ανοιχτή την αγορά και τα Σαββατοκύριακα της Έκθεσης,  σε όφελος της αγοράς της πόλης και των φορέων της".

Σε διάλογο καλεί ο δήμος για την ενοποίηση ΔΕΘ-ΟΠΕ
Όσον αφορά το θέμα της συζήτησης για την συνένωση της ΔΕΘ- HELEXPO – ΟΠΕ, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει αυτόν το διάλογο. Υποστηρίζει ότι "η ενδεχόμενη αυτή συνένωση ορθώς τέθηκε στο τραπέζι, μια που ενδιαφέρει άμεσα την πόλη". Μάλιστα, ανακοινώνει ότι "με πρωτοβουλία του Δήμου το θέμα θα εξετασθεί στο προσεχές διάστημα διεξοδικότερα προκειμένου να θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φορείς να αναπτύξουν πλήρως τις απόψεις τους".