Κοινό -και λειτουργικό- τμήμα εναέριου χώρου θέλουν να έχουν Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα. Σκοπεύουν να μειώσουν τις καθυστερήσεις των δρομολογίων, άρα και το κόστος τους -ειδικά σε περίοδο τουριστικής κίνησης. >>>

Γι αυτό και, σήμερα, συναντήθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης με τον Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα λειτουργικών τμημάτων του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, Dr. Georg Jarzembowski.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος BLUE MED, μια πρωτοβουλία που απορρέει από το Κοινοτικό Δίκαιο και αφορά στην ενισχυμένη συνεργασία κρατών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για θέματα αερομεταφορών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη κυκλοφορία των αεροπλάνων πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, καθώς με τα FABs (Functional Airspace Block) επιδιώκεται να μειωθούν οι καθυστερήσεις των πτήσεων, να υπάρξει περιορισμός του κόστους στις αερομεταφορές και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των αεροπλάνων, ειδικά σε περιόδους μεγάλης τουριστικής κίνησης.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών τον Οκτώβριο, στην Κύπρο και θα ακολουθήσει η τρίτη και τελική φάση του προγράμματος για την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης του FAB.