Οι αποδείξεις θα αποκτήσουν εκ νέου... αξία, καθώς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν φόρο.  >>>

Κι αν υπάρχει η ανησυχία ότι με τη μαζική συλλογή αποδείξεων οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα έχουν υψηλό αφορολόγητο όριο στο νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, ο αντίλογος από στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι πως από την άλλη πλευρά όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν αποδείξεις για όλες τις πράξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και να αποδίδουν το σύνολο του αναλογούντος ΦΠΑ.

Οπως εξηγούν σύμφωνα με την imerisia.gr, με το νέο σύστημα θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος, καθώς η αύξηση του δηλούμενου τζίρου από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι πολύ μεγάλη.

Ειδικότερα, προκειμένου το κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων να είναι ισχυρό και όλοι οι επιτηδευματίες να υποχρεωθούν να κόβουν αποδείξεις, η πρόταση για την καθιέρωση του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης προβλέπει ότι ο ελάχιστος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται το ποσό που θα απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογουμένου θα ανέρχεται στο 25%,

Δηλαδή θα είναι υψηλότερο από τον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ που είναι 23%. Ετσι ο φορολογούμενος θα έχει ένα ισχυρό δέλεαρ να ζητά αποδείξεις με δεδομένο ότι με την έκδοσή τους θα πληρώνει ΦΠΑ από 13% έως 23%, αλλά θα γλιτώνει φόρο εισοδήματος τουλάχιστον 25%.

Ακόμη και επιτηδευματίες που συνηθίζουν να έρχονται σε συμφωνία με πελάτες προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις και, σε αντάλλαγμα, να μειώνουν τα τελικά ποσά πληρωμής αφαιρώντας τον ΦΠΑ, θα υποχρεωθούν πλέον, με το νέο σύστημα να κόβουν αποδείξεις.