Φύλακες σε μόνιμη βάση σκοπεύει να βάλει, στις παιδικές χαρές της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε έργα μικρής κλίμακας, που υλοποιεί ο δήμος στην πόλη. >>>

Στην περιοδεία του ο κ. Μπουτάρης συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη. 
Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, «επιδιώκουμε παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να συνεχίσουμε να δημιουργούμε έργα στην πόλη εξυπηρετώντας δύο στόχους: αφενός να μειώσουμε την ανεργία εξασφαλίζοντας δουλειά σε συμπολίτες μας, αφετέρου να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην πόλη». Πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν πόροι από το "Πράσινο Ταμείο" και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέσσερις παιδικές χαρές στο Πράσινο Ταμείο
Πρώτος σταθμός στην περιοδεία του Δημάρχου ήταν η Παιδική Χαρά στην Πλατεία Ναυαρίνου όπου πραγματοποιούνται εργασίες ανάπλασης στο πλαίσιο της χορήγησης Πιστοποιητικού Ποιότητας στις Παιδικές Χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση του έργου εντάχθηκε στο «Πράσινο Ταμείο», μαζί με άλλες τρεις Παιδικές Χαρές.
Δεύτερος σταθμός ήταν η Παιδική Χαρά στην Πλατεία Αλεξάνδρου Γαλοπούλου (περιοχή Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Κολωνιάρη με Αλεξάνδρου Γαλοπούλου) που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. 
Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, βάσει της υποχρέωσης που απορρέει από τα προγράμματα χρηματοδότησης, οι παιδιές χαρές θα διαθέτουν μόνιμο φύλακα προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στα παιδιά και στους συνοδούς τους και προστασία των υλικών από τις φθορές.  
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο  Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη,
«στο πρόγραμμα εντάσσονται 14 Παιδικές Χαρές που επισκευάζονται με εργασίες μικρότερης κλίμακας και άλλες εννέα όπου οι παρεμβάσεις αφορούν ολοκληρωμένες αναπλάσεις προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση κατά ISO με ειδικές προδιαγραφές των υλικών και των παιχνιδιών τα οποία τοποθετούνται σε αυτές. Εκτός από τις τέσσερις που αναπλάθονται πλήρως και χρηματοδοτούνται από το «πράσινο ταμείο» οι υπόλοιπες χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του Δήμου». 

Εκκρεμούν οι εργασίες σε νεοκλασικό
Επόμενος σταθμός ήταν το Νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως με Καζαντζάκη (περιοχή Δικαστηρίων), όπου εκκρεμούν οι εργασίες εντός του κτιρίου, ενώ πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου κτιρίου μαζί με τις προτεινόμενες διαπλατύνσεις προς τις οδούς Καζαντζάκη  και Ταντάλου είναι 1605 τ.μ. 
Το τμήμα της οδού Ταντάλου από την οδό Αναγεννήσεως έως την οδό Καζαντζάκη, συνολικού μήκους 53 μέτρων, για την ανάδειξη του διατηρητέου και για λόγους ασφαλούς κυκλοφορίας, πεζοδρομείται και η διαμόρφωσή του εντάσσεται στη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου κτιρίου. 
Το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και το κτίριο θα είναι έτοιμο να αποδοθεί προς χρήση, ανέφερε ο κ. Κουράκης, ο οποίος περιέγραψε την «οδύσσεια» του έργου που βρισκόταν σε τέλμα από το 2008: «η χρηματοδότηση από την προηγούμενη διοίκηση γινόταν μέσω κονδυλίων από το υπουργείο Πολιτισμού που σταμάτησε το 2008 τη χρηματοδότηση και στην πραγματικότητα σταμάτησε και το έργο. Όταν αναλάβαμε στη Διοίκηση έπρεπε να δώσουμε λύση στο τεχνικό πρόβλημα και να απεγκλωβιστούμε από την εργολαβία, καθώς είχαν σταματήσει όλες οι εργασίες». 
Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει τέλος Αυγούστου, σημείωσε ο κ. Κουράκης, πρόκειται να κατατεθεί  προς έγκριση μελέτη για την εκτέλεση της δεύτερης φάσης του έργου που αφορά στην αποκατάσταση του εσωτερικού χώρου και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκατάσταση. 

Στα τέλη του 2013 έτοιμο το Πολιτιστικό Κέντρο στα Σφαγεία
Τέταρτος και τελευταίος σταθμός στην περιοδεία του Δημάρχου ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο στην περιοχή των Σφαγείων (26ης Οκτωβρίου 21) όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες εντός του παλαιού νεοκλασικού κτιρίου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2013, θα γίνει η οριστική παραλαβή του έργου. 
Tο συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του, με σκοπό την διατήρηση και ανάδειξη ενός σημαντικού βιομηχανικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα και εν συνεχεία την αξιοποίησή του με την λειτουργία του ως χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων. 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, το έργο δημοπρατήθηκε στις 24 Ιουλίου 2012 και οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.