Η Τρόικα θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο, όταν θα ΄χουν εξειδικευτεί τα μέτρα
«Κλείνει» σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το τελευταίο ραντεβού του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων των δύο πλευρών, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν >>>
τα μέτρα θα έχουν εξειδικευτεί, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους, που θα κρίνει εν πολλοίς και την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα.


Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των ελεγκτών προβάλει συνεχώς αντεπιχειρήματα στα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει το οικονομικό επιτελείο για την αντικατάσταση μέτρων, όπως π.χ. οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Η τρόικα φέρεται να προβάλλει ενστάσεις και ως προς το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις. Στη σημερινή συνάντηση διακυβεύονται επίσης το επίδομα θέρμανσης και οι εξισωτικές αποζημιώσεις των αγροτών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 είναι, μεταξύ άλλων, μείωση των κύριων συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, περικοπή στο εφάπαξ, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, πλαφόν στις συντάξεις, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον Πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση σε συσκέψεις που θα έχουν τη Δευτέρα (στις 16.00) και την Τρίτη (στις 18.00).
____________________________________________________________________
από το naftemporiki.gr