Στη νέα συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα την Κυριακή, αναμένεται να εξειδικευθεί περαιτέρω, το πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ ευρώ για τη διετία 2013-2014. >>>
Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία χαρακτηρίστηκε εξαιρετική από τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, φαίνεται ότι προέκυψαν ανοιχτά μέτωπα κυρίως στο θέμα των ειδικών μισθολογίων αλλά και στη ρύθμιση για τις δόσεις στην καταβολή του φόρου εισοδήματος.
Όπως γράφει την Παρσκευή η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το πρώτο ανοιχτό μέτωπο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορά στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει περικοπές,10-20% σε 20 κωδικούς του Προυπολογισμού που αφορούν σε ελαστικές δαπάνες (μισθώματα κτηρίων έξοδα μετακίνησης κα) ώστε να προκύψει εξοικονόμηση 200 εκατ. Ευρώ. Η τρόικα ωστόσο, περνά και ξαναπερνά στο μικροσκόπιο της τις προτάσεις αυτές.
Η τρόικα, αντιδρά στο ενδεχόμενο οι δόσεις να εκτείνονται πέραν του Φεβρουαρίου, τα έσοδα του οποίου εγγράφονται στο προηγούμενο έτος, θεωρώντας ότι θα υπάρξει τρύπα 1,2δισ. ευρώ από τα 6,1δισ ευρώ που θα αντληθούν μέσω των φετινών εκκαθαριστικών. Κατά συνέπεια, στο υπουργείο εξετάζουν, είτε τη μείωση των δόσεων (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 10) είτε μείωση του εισοδηματικού ορίου για ένταξη στη ρύθμιση (από τα 100.000 ευρώ, στα 80.000 ή στα 60.000 ευρώ)
Η τρόικα, φέρεται να αμφισβητεί ότι θα υπάρξουν έσοδα 3,8 δισ. ευρώ το διάστημα 2013-16 από την πάταξη της φοροδιαφυγής θεωρώντας ότι είναι πιο ρεαλιστικό ένα έσοδο της τάξης του 1.9 δισ. ευρώ και ζητώντας η διαφορά που προκύπτει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.
Ο κορμός του πακέτου που συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας περιλαμβάνει:

  • Αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την επιτάχυνση της εφαρμογής των ρυθμίσεων για τα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα ολοκληρωθεί το 2015 και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά στα 67 έτη, από 65 που είναι σήμερα.
  • Περικοπές στις συντάξεις από ένα ορισμένο ύψος και πάνω (1.200 ή 1.400 ευρώ) από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.
  • Μειώσεις ή και πλήρη κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Νέα δραστική μείωση (μέχρι και 40%) του εφάπαξ σε σχεδόν όλα τα ταμεία πρόνοιας.
  • Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης και πλαφόν έτσι ώστε το ύψος της επικουρικής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.
  • Περικοπές στις διπλές συντάξεις και χαμήλωμα του πλαφόν που ισχύει σήμερα για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές.
  • Καθολική και χωρίς εξαιρέσεις, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2011, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Αναφορικά με τα ανοιχτά μέτωπα που προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα,  πηγές σημείωναν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από αυτά που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ εκκρεμούν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα στα ειδικά μισθολόγια, τις φοροδόσεις και τους κτηνοτρόφους.
Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι των μέτρων αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι την Κυριακή, οπότε θα γίνει η τελευταία συνάντηση με την τρόικα, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για λίγες εβδομάδες, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στις συσκέψεις, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν πριν από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.