Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Δευτέρας. Τον Σιμόν Πέρες υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. >>>

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
«Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τη θέληση των δύο λαών για συνεργασία σε πολλούς τομείς» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.
«Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί καλό οιωνό» είπε ο Σιμόν Πέρες και πρόσθεσε: «Πέρα από τη γεωγραφική και φιλοσοφική προσέγγιση μπορούμε να εντάξουμε και την επιστημονική συνεργασία που αποτελεί βάση ανάπτυξης της νέας εποχής. Οι Έλληνες είναι υπέροχοι άνθρωποι με υπέροχη νεολαία. Η νέα γενιά είναι εκείνη που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη που θέλει η χώρα».
Υπογράμμισε ακόμη ότι δε βλέπει κρίση! «Εγώ βλέπω το τέλος της κρίσης, βλέπω ευκαιρίες», είπε ο κ. Πέρες.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και η συνεργασία στους τομείς της αγροτικής παραγωγής στον τουρισμό.
Ο κ. Πέρες επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με την ιδιότητα του αρχηγού του Κράτους του Ισραήλ και θα πραγματοποιήσει ένα ευρύτατο κύκλο επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Επίσης, θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.
Αυτήν την ώρα (12.20 μ.μ.) ο κ. Πέρες επισκέπτεται τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο μέγαρο Μαξίμου. Στη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, μίλησαν για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, με τον Ισραηλινό πρόεδρο να υπογραμμίζει πως, όπως και η χώρα του, στηρίχθηκε στην τεχνολογία για την ανάπτυξη της γεωργίας, επειδή δεν έχει μεγάλες αρρώσιμες εκτάσεις, ούτε υδάτινους πόρους, έτσι πρέπει να κάνει και η Ελλάδα, η οποία είναι, κυρίως, ορεινή χώρα.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για αλλαγή του γεωπολιτικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.