Μεγαλύτερο είναι σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ανήλθε σε 69% από 62% το 2011. >>>

Οι βάσεις εισαγωγής στα ανώτατα και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ( results.minedu.gov.gr ), όπου οι υποψήφιοι μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικά ήταν 116.173 άτομα και οι επιτυχόντες είναι 80.615 εκ των οποίων 15.000 ειδικών περιπτώσεων. Οι επιτυχόντες σταΑΕΙ ανέρχονται σε 45.559 και στα ΤΕΙ σε 32.689.

Εντυπωσιακή άνοδος παρατηρείται στις βάσεις των στρατιωτικών/αστυνομικών σχολών και μεγάλη πτώση στις βάσεις των παιδαγωγικών σχολών.

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια, ενώ μικτή είναι η εικόνα στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών.

Ανοδος των βαθμολογιών καταγράφεται στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (στις σχολές Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας ξεκινά από 350 μόρια κατά μέσο όρο), όπως και στο δεύτερο πεδίο, στα τμήματα Φυσικής, Πληροφορικής και στις στρατιωτικές σχολές. Πτώση σημειώνεται στα τμήματα Χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, αλλά και στα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.

Αυξομειώσεις παρατηρούνται στις πολυτεχνικές σχολές. Πτώση καταγράφεται στις αρχιτεκτονικές και σε τμήματα πολιτικών μηχανικών. Μικρή άνοδος υπάρχει σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας -Ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια). Ενδεικτικά, πτώση σημειώσαν οι βάσεις στις σχολές Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

Τέλος, στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο, άνοδος καταγράφεται σε όλα τα τμήματα και κυρίως στα οικονομικά, τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τα τουριστικά τμήματα ΤΕΙ.

Για άλλη μια χρονιά, πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με το χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.

Αυξητικές είναι οι τάσεις τέλος και στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής κλπ).

Η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας. Αιτία, η οικονομική κρίση που υποχρέωσε τους υποψηφίους να επιλέξουν τις σχολές του τόπου διαμονής τους προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.

Οι εγγραφές στα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.