Το περιστατικό του εντοπισμού... πιράνχας στον Έβρο είναι το τελευταίο από μια σειρά παρόμοιων υποθέσεων: Συχνά εντοπίζονται τροπικά ψάρια σε ελληνικά ποτάμια! Όχι, δε γίναμε, ξαφνικά, Αμαζόνιος. Απλά, κάποιοι που είχαν τα ψάρια στα ενυδρεία τους, τα βαρέθηκαν και -όπως γίνεται πάντα με τα αδέσποτα- τα πέταξαν στα ποτάμια! >>>

Μην απελευθερώνετε ψάρια από ενυδρεία στη θάλασσα, καθώς αποτελούν ξενικά είδη και διαταράσσουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τη συμβουλή αυτή δίνουν επιστήμονες, με αφορμή τον πρόσφατο εντοπισμό πιράνχα στον ποταμό Έβρο.
Το τροπικό ψάρι έπιασε ο 58χρονος Κώστας Τσολακίδης και το έστειλε στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), όπου οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι ανήκει στην οικογένεια pyrocentus nattereri και είναι γνωστό ως «πιράνχα με την κόκκινη κοιλιά». Επειδή πρόκειται για το δεύτερο πιράνχας που ψαρεύτηκε (σ.σ. το πρώτο είχε βρεθεί στα δίχτυα Τούρκου ψαρά πριν από λίγο καιρό), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ψάρια πετάχτηκαν στον Έβρο από ιδιοκτήτη ενυδρείου. Ωστόσο, είναι καθησυχαστικοί, αφού το συγκεκριμένο είδος ζει σε θερμοκρασία νερού που κυμαίνεται από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα, μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, να μην μπορεί να επιβιώσει.
«Στο Νέστο έχουμε ήδη εντοπίσει εννιά ξενικά είδη, ενώ είναι δύσκολο να μελετήσουμε σ΄αυτό το πεδίο, τον ποταμό Έβρο» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής του ΙΝΑΛΕ Μάνος Κουτράκης. Ο ίδιος φέρνει ως παράδειγμα την αμερικάνικη πέστροφα που έχει εντοπιστεί στο Νέστο και διαταράσσει τον πληθυσμό της ντόπιας πέστροφας, γιατί είναι πιο «χωροκατακτητική» αλλά τουλάχιστον, όπως υπογραμμίζει, δεν «ανακατεύεται» γενετικά με την ελληνική πέστροφα.
«Πολλές φορές, κυρίως από άγνοια, μεταφέρονται είδη από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό τον εμπλουτισμό ενός οικοσυστήματος, όμως το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διατάραξή του» προσθέτει.
Ο κ. Κουτράκης κάνει έκκληση σε όσους έχουν ενυδρεία να μην ελευθερώνουν σε ποτάμια και λίμνες τα ψάρια, όταν μεγαλώσουν πολύ ή απλά όταν δεν τα θέλουν πια.
«Καλύτερα να τα επιστρέφουν στα καταστήματα απ’ όπου τα αγόρασαν», προτείνει.