Μείον 90 αστυνομικούς βρίσκεται πλέον η Χαλκιδική μετά την απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για μετακίνηση τους στον Έβρο για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης.  >>>

 
 
Από ορισμένα αστυνομικά τμήματα έχουν φύγει σχεδόν οι μισοί αστυνομικοί με αποτέλεσμα η αστυνόμευση πολλών περιοχών να καθίσταται πλέον αδύνατη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΑΤ Αγίου Νικολάου που περιπολούσε σε όλη τη χερσόνησο της Σιθωνίας. Με την αποδυνάμωση του το νότιο μέρος της χερσονήσου μένει ουσιαστικά αφύλακτο.

Η Ένωση Αστυνομικών Χαλκιδικής σύμφωνα με το Halkidikifocus.gr είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Γιώργο για το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που θα δημιουργηθουν. Ο κ. Γιώργος έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια στην οποία αναφέρει ότι «η σχετική απόφαση είναι προφανές ότι δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις υπηρεσιακές ανάγκες της περιοχής και οδηγεί στη διάλυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης η οποία λειτουργεί ήδη οριακά και με πολλά κενά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Διεύθυνση ενδυναμώνεται τη θερινή περίοδο με αστυνομικούς από άλλες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς τα πλείστα περιστατικά που άπτονται των αστυνομικών αρχών».

Αντίστοιχη ήταν και η επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς το Υπουργείο στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «εκτός από τα τόσα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Χαλκιδικιώτης επαγγελματίας – επιχειρηματίας μεσούσης της οικονομικής κρίσης (έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, μείωση τζίρου, αδυναμία πληρωμής των καθημερινών υποχρεώσεων τους, συνεχείς αυξήσεις φόρων και επιβολή νέων μέτρων), έχει να αντιμετωπίσει τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο τόπος μας είναι τουριστικός προορισμός για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και ο πληθυσμός μας αυξάνεται αισθητά, τους εκατοντάδες παράνομους πλανόδιους λιανοπωλητές καθώς και τους επίδοξους διαρρήκτες και μικροκλέφτες που βρίσκουν την ευκαιρία και εκμεταλλεύονται τον μεγάλο συνωστισμό που παρατηρείται στις παραλίες και σε καταστήματα σε ώρες αιχμής. Αντί όπως είναι λογικό τους καλοκαιρινούς μήνες να ενισχύεται η αστυνόμευση στην περιοχή μας με την τοποθέτηση περισσότερης αστυνομικής δύναμης, βασιζόμενοι στα στοιχεία που προαναφέραμε, εντούτοις παρατηρείται το παράδοξο της αποδυνάμωσης της ήδη υπάρχουσας μικρής αστυνομικής δύναμης».

Η απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Ταξης προκάλεσε την αντίδραση του σωματείου των συνοριακών. Το σωματείο κατήγγειλε ότι οι μετακινήσεις έγιναν χωρίς σχεδιασμό, ταλαιπωρούν πολλές οικογένειες και αποδυναμώνουν πολλές περιοχές της χώρας. Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι όσοι μετακινήθηκαν στον Έβρο δεν θα διαμείνουν στις εγκαταστάσεις των σχολών, ότι ήδη το 75%-80% διαμένουν σε ξενοδοχεία, καθώς και ότι άμεσα θα τακτοποιηθούν σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι. Επίσης επισημαίνεται ότι η διαμονή και η διατροφή των συνοριακών φυλάκων καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ενώ θα αμείβονται με επιπλέον 800 ευρώ το μήνα από κοινοτικά κονδύλια. Από το υπουργείο τονίζεται τέλος ότι «είναι εθνική ανάγκη η φύλαξη των συνόρων να γίνεται από εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας».