Το καλοκαίρι για πολλούς σημαίνει διακοπές, χαλάρωση και ξεκούραση, και για κάποιους άλλους είναι η απόλυτη ευκαιρία για καινούργιες γνωριμίες και νέες σχέσεις. >>> 
 
 
Ομως τι γίνεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί; Η συγκεκριμένη εποχή τονώνει, αλήθεια, την κοινή ερωτική ζωή ή αντιθέτως αποτελεί δύσκολη και προβληματική στιγμή γι’ αυτά;

Είναι καλό για ένα ζευγάρι το να ακολουθεί τον δρόμο των χωριστών διακοπών ή το να μην απομακρύνονται οι σύντροφοι ούτε για μία εβδομάδα, αφού μια τέτοια κίνηση ή σκέψη μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε διαζύγιο;

Η διεθνώς διάσημη συγγραφέας Lise Bourbeau, μιλώντας αποκλειστικά στην «Espresso της Κυριακής» μας εξηγεί τους τρόπους να βελτιώσουμε τη σχέση μας καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στις πολύτιμες συμβουλές αυτοβελτίωσης που θα σας χαρίσουν καλύτερες προσωπικές σχέσεις.

Χωριστές διακοπές, ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις, μας λέει η Lise Bourbeau και συμπληρώνει: «Το καλοκαίρι δεν είναι ιδανικό μόνο για νέες γνωριμίες αλλά και για αναθέρμανση αυτών που υπάρχουν. Επειδή είναι συνυφασμένο με τη φυγή από τις υποχρεώσεις και τα “πρέπει” του χειμώνα, την ξεκούραση και την αίσθηση του διαφορετικού, επιθυμούμε περισσότερο την επικοινωνία και την ικανοποίηση με τον σύντροφό μας. Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία για τόνωση της σχέσης. Το ζευγάρι μπορεί να κάνει πράγματα μαζί. Να δοκιμάσει κάτι καινούργιο και διαφορετικό που θα το ανανεώσει. Να ξεφύγει από τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης και της καθημερινής δουλειάς. Να διασκεδάσει, να μοιραστεί στιγμές και να έρθει πιο κοντά. Πολλές φορές σχέσεις που συντηρούνται απλώς από συνήθεια και εξάρτηση δεν αντέχουν στη δοκιμασία του καινούργιου που επιφέρει το καλοκαίρι και διαλύονται. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να μαθαίνουμε τα “θέλω” μας και τα “θέλω” του άλλου».

- Ομως τι γίνεται όταν ένα από τα «θέλω» μας είναι να πάμε διακοπές μόνες ή με τις φίλες μας;
Οταν υπάρχει θετική διάθεση και επιθυμία για ειλικρινή επικοινωνία, δύο στάνταρ στα οποία θα έχει βασιστεί η ισορροπημένη σχέση του ζευγαριού, οι διακοπές θα χρησιμοποιηθούν ως ο χρόνος εκείνος που το ζευγάρι θα έρθει πιο κοντά και θα ανακαλύψει από την αρχή ο ένας τις όμορφες πλευρές του άλλου. Αν η σχέση με τον άνθρωπό μας έχει «δουλευτεί» με σωστό τρόπο από την αρχή της, ακόμη και χωριστές διακοπές να κάνει ο ένας από τον άλλο, δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Οι χωριστές διακοπές δεν αποτελούν απαραιτήτως κακή ιδέα. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει πολύτιμο χρόνο με τον εαυτό του, ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει καλύτερα τη σχέση, να αναθεωρήσει δεδομένα και να θέσει νέες βάσεις στη σχέση του. Οταν το ζευγάρι αποφασίζει να περάσει χωριστά τις διακοπές του, τότε ο κάθε σύντροφος θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει δραστηριότητες που αγαπάει και οι οποίες ίσως να μην αρέσουν στον άλλον. Οταν κάποιος έχει κάτι που αγαπάει πολύ, είτε αυτό είναι μια παρέα είτε ένα σπορ, είτε έστω η συνήθεια να ταξιδεύει μόνος του, έχει σίγουρα και την επιθυμία να αφιερώνει ένα μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του σε αυτό. Η καλύτερη ευκαιρία ίσως είναι οι καλοκαιρινές διακοπές. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ αναζωογονητικό για τη σχέση, αν και οι δύο επιστρέφουν από τις χωριστές διακοπές τους ικανοποιημένοι, ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι. Η αίσθηση ότι ο σύντροφός του δεν στέκεται εμπόδιο είναι κάτι που μπορεί να μετράει πολύ υπέρ του ενός και υπέρ της σχέσης, προσδίδοντάς της μιαν αίσθηση ελευθερίας και εμπιστοσύνης, την οποία λίγες σχέσεις μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν. Μια καλή συμβουλή είναι, πριν φύγουμε για διακοπές, να αφήνουμε πάντα μια λίστα με πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο σύντροφός μας προκειμένου να απασχοληθεί, για να μη νιώθει μόνος. Βέβαια, ο τρόπος που πρέπει να γίνεται αυτό είναι να προτείνουμε και όχι να επιβάλλουμε.

- Τελικά, ποιο είναι το μυστικό μιας δυνατής σχέσης;
Γενικώς το μυστικό για οποιαδήποτε ερωτική σχέση -είτε σε γάμο είτε εκτός- είναι το να παραμερίζουμε όσο το δυνατό συχνότερα τον εγωισμό μας και την πεποίθηση ότι έχουμε σε όλες τις περιπτώσεις δίκιο, καθώς και τη διαρκή επιθυμία μας να αλλάξουμε τον ή τη σύντροφό μας και να ασκούμε έλεγχο πάνω του ή πάνω της. Αλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να διατηρούμε μεγάλες προσδοκίες από «το άλλο μισό» μας. Αυτές μπορεί να μην υπάρχουν καν στο μυαλό και στην ψυχή του ως προτεραιότητα στη ζωή του, και να πλάθουμε ιδανική εικόνα γι’ αυτό μόνο και μόνο γιατί θέλουμε να ικανοποιούμε το άπληστο εγώ μας και όχι γιατί θέλουμε να βλέπουμε ευτυχισμένο τον συνοδοιπόρο μας στη ζωή.

Η κ. Lise Bourbeau ασχολείται εδώ και χρόνια, και μάλιστα πολύ επιτυχημένα, με την παρατήρηση, τη μελέτη και τη διδασκαλία ζητημάτων γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικά των ζευγαριών. Εχει υπογράψει είκοσι μπεστ σέλερ που έχουν πουλήσει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
1. Αρχίστε με το δικό σας συναίσθημα (αισθάνομαι...) και επικεντρωθείτε στο θέμα.
2. Ζητάτε ευθέως, μη χειραγωγείτε.
3. Οχι στα παράπονα από το παρελθόν.
4. Ναι στο χιούμορ (με τον εαυτό σας, με την κατάσταση, όχι με τον άλλον).
5. Οχι στο «βρώμικο παιχνίδι» (κριτική, σαρκασμός, γκρίνια), στην άκαιρη-πρόωρη υποχώρηση και στον συμβιβασμό.
6. Οχι πάντα «ναι» σε όλα και απολογίες.
7. Οχι στην αποχώρηση, την εσωτερική απόσυρση και την απομόνωση.
8. Οχι στην επίθεση, στις απειλές, στα τελεσίγραφα και τα «κοσμητικά» επίθετα.