Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενέχει και γεωπολιτικό εκτός από οικονομικό κίνδυνο, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. >>>

Αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε ακόμα περισσότερο την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε  ενώπιον της γερμανικής Βουλής (Bundestag) ο Michael Meister, αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. «Πιστεύω πως πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο (για την Ελλάδα) πέρα από τις καθαρά χρηματοοικονομικές και οικονομικές διαστάσεις (του θέματος)», είπε. «Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας την εγγύτητα της χώρας με τη Μέση Ανατολή, όπου εκτυλίσσεται εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, αλλά και στις ακόμα ευάλωτες χώρες των Βαλκανίων.

Το Σαββατοκύριακο και ο Armin Laschet από το ίδιο κόμμα δήλωσε στο Reuters ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και ανεπιθύμητες αναταραχές στην νότια Ευρώπη. «(Μια έξοδος) ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα με δισεκατομμύρια σε ένα τέτοιο σενάριο» είπε ο Laschet. «Διακυβεύονται πολύ περισσότερα εδώ από το αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις(του μνημονίου)». Τόσο ο Laschet όσο και ο Meister επανέλαβαν ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στις συμφωνίες οικονομικής στήριξης που έχει υπογράψει.