Ο προσδιορισμός των μέτρων ύψους 11,5 δισ. Ευρώ. θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα και του Χρ. Σταϊκούρα με τους επικεφαλής της τρόικας. >>>

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις θεωρείται δεδομένο ότι θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις, αλλά το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει, ανταποκρινόμενο και στην κοινή συνισταμένη των τριών πολιτικών αρχηγών να ελαχιστοποιήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις και να εστιάσει σε μέτρα που θα φέρουν χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθούν με τους επικεφαλής της τρόικα Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν)και Κλάους Μαζούχ(ΕΚΤ) στις δυο το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες κεντρική επιδίωξη είναι οι παρεμβάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι να μην αγγίζουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και την ίδια ώρα να φέρουν χαρακτηριστικά δικαιοσύνης.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θεωρούνται :

  • Η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στην χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων
  • Η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ
  • Δραστικές περικοπές στα εφάπαξ, ειδικότερα στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που λάμβαναν την παροχή με λιγότερα από 25 χρόνια εργασίας ή σε περιπτώσεις ταμείων όπου το εφάπαξ, υπερβαίνει το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Ανάλογες παρεμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται και για τις συντάξεις, στον βαθμό που είναι αναντίστοιχες με τις εισφορές.

Στον αρχικό κατάλογο των μέτρων, υπάρχουν πάντως προτάσεις και για μέτρα που συγκεντρώνουν αντιδράσεις όπως:

  • Πλήρης κατάργηση 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο
  • Περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 1400 Ευρώ και πλαφόν ανώτερης τα 2.300
  • Περικοπή 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ
  • Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης