Σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση εξελίσσεται το ενδεχόμενο εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας 45.000 δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δις ευρώ.  >>>


 
Ο Φώτης Κουβέλης, ο αριστερός εταίρος της κυβέρνησης, ο οποίος εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με το μέτρο διαμήνυσε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση για την εφεδρεία».

Μετά από επίπονο διάλογο με στενούς του συνεργάτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι διατηρεί έντονες αντιρρήσεις για το μέτρο της εφεδρείας αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την πτώση της κυβέρνησης.

«Διατηρούμε τις ενστάσεις μας αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να προκαλέσουμε ανατροπή της κυβέρνησης. Αν αποτύχει η προσπάθεια, θα αποτύχει η χώρα» τόνιζαν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς από το οικονομικό επιτελείο.

Ενστάσεις για το μέτρο της εφεδρείας προβάλλει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά δεν προτίθεται να προκαλέσει μείζονα κυβερνητική κρίση με αυτή την αφορμή. Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το είδος της εφεδρείας που θα προταθεί προκειμένου να μην υπάρξουν άδικες απολύσεις και προκληθούν κοινωνικές εντάσεις. Στη ΝΔ μελετούν το σενάριο της «καλής» εφεδρείας, να οδηγηθούν δηλαδή εκτός δημοσίου μόνο όσοι βρίσκονται λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση, με τον όρο να πληρώνονται μέρος του μισθού τους.

Εχοντας κλείσει προσωρινά και αυτό το μέτωπο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί αύριο για τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Πύλο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το τελευταίο κρίσιμο ραντεβού του κ. Σαμαρά αναμένεται να είναι απόψε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο υπουργείο Οικονομικών. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που πρωθυπουργός μεταβαίνει στο υπουργείο Οικονομικών αντί να δεχτεί τον υπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και η κίνηση αυτή αποκτά συμβολική αξία αφού θεωρείται ότι σφραγίζει την εμπιστοσύνη του κ.

Σαμαρά στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε και χθες τα πυρά των εταίρων της κυβέρνησης για το μέτρο της εφεδρείας, χωρίς ωστόσο να αντιδράσει ή να ανοίξει μέτωπο.

«Αν είναι να κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα όταν κάνετε δηλώσεις, τότε να μη γίνονται συσκέψεις πολιτικών αρχηγών» είπε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ανοιχτά διαφώνησε με το μέτρο της εφεδρείας και ο Αντώνης Μανιτάκης, αρμόδιος υπουργός για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου αποκάλυψε, για μια ακόμη φορά, το πόσο διχασμένοι είναι οι τρεις πολιτικοί για την ανάγκη λήψης μέτρων 11,5 δισ. ευρώ. Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είχε λάβει ήδη το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό.

«Δεν έχει νόημα να συναντιόμαστε και να συζητάμε για ζητήματα που είναι έξω από τη συμφωνία» είπε ο κ. Κουβέλης, σε έντονο ύφος, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του κ. Σαμαρά ώστε η συζήτηση για την εφεδρεία να σταματήσει εκεί και να περιοριστεί η σύσκεψη των τριών αρχηγών στο θέμα των ναυπηγείων για το οποίο υπήρξε συμφωνία.