Έξαρση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα. Μετά τη δυναμική εισβολή του στην Αττική στις αρχές του Ιουλίου, που βρήκε μάλιστα ανοχύρωτες ιδίως τις νότιες περιοχές, ο ιός των κουνουπιών φαίνεται πως ακολούθησε και πάλι τη γνωστή πορεία προς τις βόρειες περιοχές της χώρας –εκεί όπου άλλωστε είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά και τον Αύγουστο του 2010. >>> 


 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά μέσω του δικτύου νοσοκομειακής παρακολούθησης 50 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη τη χώρα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για σοβαρά περιστατικά, όπως εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες. Λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιουλίου.

Την τελευταία εβδομάδα, πάντως, διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων στη Μακεδονία και τη Θράκη, παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές είχαν γίνει εγκαίρως οι ψεκασμοί στις νύμφες και έτσι είχε αποτραπεί η επέλαση του ιού του Δυτικού Νείλου.

«Μέσα σε λίγες ημέρες εκδηλώθηκαν περισσότερα από δέκα σοβαρά περιστατικά, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, τα οποία νοσηλεύθηκαν ή νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν και νέους ανθρώπους, σε αντίθεση με τη γενική εικόνα του ιού εφέτος που πλήττει κυρίως άτομα ηλικιωμένα. Ευτυχώς, όπως τα περισσότερα περιστατικά έχουν καλή έκβαση» αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας, συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Μάλιστα, ο ειδικός εκτιμά ότι η επέλαση του ιού στη βόρεια Ελλάδα θα είναι έντονη και τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν μέχρι τώρα ευνόησαν την αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών.