Ολοένα και περισσότεροι γονείς καταφεύγουν στο να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο στο παιδί τους είτε για ασφάλεια είτε υποκύπτοντας στις πιέσεις των παιδιών. Πόσο σωστή είναι μια τέτοια κίνηση και τι κινδύνους κρύβει για την παιδική υγεία η χρήση κινητού; >>>



Το μέγα θέμα για τα κινητά και τις κεραίες σύμφωνα με το tlife.gr ακούει στο όνομα «ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία». Η ακτινοβολία αυτή διακρίνεται σε φυσική (ηλιακές ακτίνες, κοσμική ακτινοβολία, ραδιενεργά στοιχεία φλοιού γης) και τεχνητή (αυτή που προκαλείται από το ηλεκτρικό ρεύμα, τις ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.) και ανάλογα με τη συχνότητά της, διακρίνεται σε ιονίζουσα και μη-ιονίζουσα.

-Η ιονίζουσα είναι ακτινοβολία υψηλής συχνότητας που μεταφέρει μεγάλη ενέργεια Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί η μεγάλη της ενέργεια μπορεί να διασπάσει δεσμούς DNA και να προκαλέσει καρκίνο.
-Η μη – ιονίζουσα ακτινοβολία είναι χαμηλότερης συχνότητας και μικρότερης ενέργειας, και γι’ αυτό δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνη. Περιλαμβάνει το ορατό φως, την υπέρυθρη ακτινοβολία, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα. Η ακτινοβολία των κινητών εντάσσεται στην μη-ιονίζουσα ακτινοβολία μέσης συχνότητας (800-1900 ΜHZ).


Το ερώτημα είναι πόσο έντονα ακτινοβολούν τα κινητά και οι σταθμοί βάσης. Η ισχύς εκπομπής ενός κινητού είναι μεν σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των σταθμών βάσης, η επιβάρυνση όμως του ανθρώπου από το κινητό του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δέχεται από τον σταθμό βάσης. Αυτό οφείλεται στην ελάχιστη απόσταση της συσκευής από το κεφάλι μας, ενώ στη κεραία του σταθμού βάσης δεν πλησιάζει κανείς περισσότερο από μερικά μέτρα.


Η έκθεση στην ακτινοβολία
Ανάλογα με το αν πρόκειται για τη συσκευή του κινητού ή τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας ένα παιδί αλλά και ένας ενήλικας που χρησιμοποιούν κινητό μπορούν να εκτεθούν στην ακτινοβολία τους. Το πόσο θα εκτεθούν εξαρτάται από κάποιους παράγοντες, όπως
• Την κατασκευή του κινητού και ιδιαίτερα τη θέση της ενσωματωμένης κεραίας
• Από τον τρόπο χρήσης της συσκευής
• Αυτόματο έλεγχο ισχύος, που μπορεί να αυξομειώνει την ενέργεια εκπομπής της μέχρι και 1000 φορές. Ο έλεγχος αυτός εξαρτάται από την απόσταση που έχουμε από το σταθμό βάσης, τη συχνότητα μεταπομπής της κλήσης, τις ώρες αιχμής κλήσεων


Είναι τελικά η ακτινοβολία επιβλαβής;


Η ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας είναι χαμηλής έντασης και συχνότητας. Η μόνη αποδεδειγμένη μέχρι σήμερα βιολογική της δράση είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών. Έτσι αν ο οργανισμός απορροφήσει τόση ισχύ ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος πάνω από 1 βαθμό, προκύπτουν οι ίδιες επιδράσεις όπως στην περίπτωση πυρετού ή θερμοπληξίας δηλαδή:
• Μείωση ικανότητας εκτέλεσης σύνθετων εργασιών
• Διαταραχές αναπαραγωγής
• Συγγενείς ανωμαλίες στα έμβρυα
• Καρδιαγγειακή νοσηρότητα
Θερμοευαίσθητα όργανα όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια και οι όρχεις, θερμαίνονται γρηγορότερα και κινδυνεύουν περισσότερο. Το καλό είναι ότι η σωστή χρήση του κινητού δεν έχει θερμικές επιδράσεις στον οργανισμό.
Οι μελέτες και τα πειράματα εν τούτοις σε ζώα και σε ανθρώπους συνεχίζονται για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την επίδραση των κινητών. Μέχρι στιγμής κάποια πειράματα σε ποντίκια συνηγορούν στο ότι παρότι οι συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας δεν φαίνεται να προκαλούν καρκίνο και όγκους του εγκεφάλου, στα ζώα εντούτοις είναι πιθανό να επιταχύνουν την ανάπτυξη ήδη εκδηλωμένων όγκων σε αυτά. Και πάλι όμως οι μελέτες αυτές πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.


Τα ναι και τα όχι για τα παιδιά
Υπάρχουν συγκεκριμένες και χρήσιμες οδηγίες που αφορούν στο παιδί και το κινητό και πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς. Αυτές είναι:
-Μην αγοράσετε κινητό σε παιδιά μικρότερα των 8 ετών. Ακόμη κι αν το παιδί σας επιμένει κάντε μια ώριμη συζήτηση μαζί του και εξηγήστε του τους κινδύνους.
-Ζητήστε να σας δείξουν τον SAR του μοντέλου κινητού που σκοπεύετε να αγοράσετε για το παιδί σας. Δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 2 Watt ανά κιλό για να είστε σίγουροι ότι η συσκευή είναι ασφαλής στη χρήση.
-Προμηθεύστε το παιδί με handsfree, ώστε να μη χρησιμοποιεί το κινητό κατευθείαν στο αφτί του. Εαν υποψιάζεστε ότι δεν θα χρησιμοποιεί το handsfree προτιμήστε ένα μοντέλο κινητού με πορτάκι, που θα απομακρύνει την κεραία από το αφτί του. Αν τελικά αγοράσετε «κλασικό» μοντέλο, τουλάχιστον δείξτε του πώς να το χρησιμοποιεί οριζόντια - με την κεραία προς τα πίσω - και όχι όρθιο, κολλητά στο μάγουλο.
-Εξηγήστε στο παιδί ότι είναι προτιμότερο να στέλνει sms από το να μιλάει στο κινητό. Γι’ αυτό μην του παραχωρήσετε κινητό με σύνδεση, που του αφήνει απεριόριστες ευκολίες συνομιλίας.
-Πείστε το παιδί σας να έχει το κινητό του στην τσάντα ή, έστω, σε τσέπη του μηρού και όχι σε άλλα σημεία του σώματος.
-Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να κλείνει το κινητό στο μάθημα. Επιπλέον δεν πρέπει να το χρησιμοποιεί μέσα σε αυτοκινήτο.


SAR: Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης


Επειδή η ακτινοβολία που δεχόμαστε από την κινητή τηλεφωνία κυμαίνεται, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης της είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόση δεχόμαστε.Προκειμένου να διασφαλισθεί αντικειμενικός τρόπος μέτρησης του βαθμού απορρόφησης της ακτινοβολίας από τον άνθρωπο, τα τελευταία 2 χρόνια καθιερώθηκε διεθνώς η έννοια του συντελεστή SAR ή ελληνιστή του Ειδικού βαθμού Απορρόφησης.Ο SAR δείχνει την ακτινοβολία που απορροφά το σώμα μας ή καλύτερα ο κάθε ιστός του σώματός μας από το συγκεκριμένο κινητό που χρησιμοποιούμε. Εκφράζεται σε Watt ανά kg και για είναι ασφαλές το κινητό που αγοράζουμε θα πρέπει ο SAR να είναι όσο γίνεται μικρότερος από το όριο των 2 W/Kg .