Ο γλύπτης, ζωγράφος και ιδρυτής της Διεθνούς Ακαδημίας Καλοσύνης Γρηγόρης Προτότσκι έρχεται στη Θεσσαλονίκη και κάνει πρόταση στο Δήμο για μία δωρεά της προτομής του Θόδωρου Αγγελόπουλου. >>>

Επέλεξε τη Θεσσαλονίκη, γιατί είναι η πόλη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μία πόλη που αγαπούσε πολύ ο «ποιητής του κινηματογράφου». «Δεν ξέρω ακόμα την απάντηση του Δήμου σας, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μού δοθεί η ευκαιρία να κάνω τη δωρεά αυτή, γιατί ο Τεό ήταν και είναι αγαπημένος κινηματογραφιστής στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Ρώσος καλλιτέχνης. Όπως λέει, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Αγγελόπουλου. «Ο Έλληνας σκηνοθέτης υπηρέτησε με το έργο του την καλοσύνη και την ευγνωμοσύνη» εξηγεί.

Η γνωριμία στη Μόσχα

Με τον Αγγελόπουλο και τη σύζυγό του, ο Γ. Προτότσκι γνωρίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Moscow International Film Festival), το 2009, όταν ο Έλληνας σκηνοθέτης ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. «Ήταν πραγματικά ένας πολύ καλός άνθρωπος, που αμέσως κατάλαβε γιατί θέλω να κάνω το πορτρέτο του. Κι εγώ, μέσα από τη συζήτηση, διαπίστωσα πως ο Αγγελόπουλος δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αυτός που ξέρουμε μέσα από την ταινία του ‘Σκόνη του Χρόνου’. Η ταινία μπορεί να αρέσει ή όχι, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από την ιστορία της ανθρωπότητας. ‘Και αυτό θα περάσει’: αυτά ήταν τα λόγια του Σολομώντα, αυτά είναι και τα λόγια του Τεό, που με πολύ πόνο μιλάει για τα προβλήματα του ανθρωπότητας (…) και ο Αγγελόπουλος ως Έλληνας, πιστεύω, πονάει περισσότερο γιατί κουβαλάει μνήμες των πρόγονων του» επισημαίνει ο Ρώσος γλύπτης.

Όσο για την προτομή του Θόδωρου Αγγελόπουλου ο ίδιος συνεχίζει: «Στο πορτρέτο του ήθελα να εκφράσω τον πόνο του για το μεγάλο ερώτημα: ‘Τι άλλο; Πού πάμε;’. Αλλά και ο ίδιος έκανε αυτή την ερώτηση σε μας μέσω ταινιών του. Οι ήρωες του Αγγελόπουλου ήταν οι άνθρωποι του 20ου αιώνα και δεν ξέρω αν θα έχουν το ίδιο ανθρώπινο πρόσωπο οι ήρωες των ταινιών του 21 αιώνα. Θα δείξει… Στο σημερινό κινηματογράφο, με εκατομμύρια εισπράξεις, πάει ο καταναλωτής- θεατής και δίνει χρήμα, αλλά δεν πάει ο θεατής που πονάει η ψύχη του για όλα τα αδικήματα στον κόσμο. Αυτό είναι που βασάνιζε τον Αγγελόπουλο τα τελευταία χρόνια, αυτό ήθελα να εκφράσω κι εγώ στο γλυπτό πορτρέτο». «Όλα θα περάσουν…» Όταν φιλοτεχνούσατε την προτομή του, τι σας έλεγε ο Αγγελόπουλος;, τον ρωτήσαμε. «Είχαμε μία πολύ ζωντανή συζήτηση. Μερικές φορές, χωρίς λόγια. Μόνο μερικές χειρονομίες και ματιές.. Μιλήσαμε για το χρόνο. Σχετικά με την ταινία του.. Τι συνέβη, για το αίσθημα και το νόημα της ζωής» απαντά.

Πρόσφατα ο Ρώσος καλλιτέχνης φιλοτέχνησε ένα μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο του Μαϊάμι, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα έρχεται για δεύτερη φορά. Δώρισε στη Ρόδο το μνημείο του μεγάλου Ρώσου ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν και το σύμβολο της Ακαδημίας της Καλοσύνης, την «Πικραλίδα». Στο μουσείο ελληνικής Τέχνης Νεστορίδη δώρισε μια συλλογή ζωγραφικής του και μπρούντζινα πορτρέτα της οικογένειας Νεστορίδη.


από το ΑΠΕ-ΜΠΕ