Αν δεν τους καταβληθούν άμεσα όσα τους οφείλονται από ιατρικές υπηρεσίες, που έχουν παράσχει στους ασφαλισμένους, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί απειλούν ότι θα αναστείλουν την συνεργασία τους με τον οργανισμό. >>>


Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 230 εκατ. ευρώ στους συμβεβλημένους ιατρούς, συστηματικά μη ανταποκρινόμενος στις συμβατικές του υποχρεώσεις, μια που οφείλει ιατρικές επισκέψεις από τον Μάρτιο 2012 και το σύνολο σχεδόν των ιατρικών πράξεων από την αρχή της λειτουργίας του τον Ιανουάριο του 2012. Οφείλει δε στο σύνολο του ιατρικού σώματος, άλλα 570 εκατ. ευρώ από οφειλές των ετών 2010 και 2011».

Οι γιατροί κάνουν λόγο σύμφωνα με το ΑΜΠΕ για εκκολαπτόμενη «υγειονομική βόμβα», που -όπως σημειώνουν- θα πλήξει όλους τους Έλληνες και κυρίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουν ότι η ευθύνη ανήκει πλέον στην πολιτική ηγεσία, η οποία είναι «η μόνη αρμόδια να πράξει το δέον για την αποφυγή της υγειονομικής καταστροφής, που όπως φαίνεται θα πλήξει σύντομα τη χώρα».

«Πληροφορηθήκαμε με αγανάκτηση την εισήγηση της τρόικας για περαιτέρω περικοπές συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων τα 800 εκατ. αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, την ώρα που ήδη ο Οργανισμός παρουσιάζει 1,5 δισ. ευρώ έλλειμμα, ενώ οι οφειλές του στους παρόχους είναι άγνωστο αν είναι πλέον διαχειρίσιμες» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους και ζητούν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Οι γιατροί καλούν τη διοίκηση του Οργανισμού να τους εξοφλήσει άμεσα, καταλήγοντας: «Οι ανοχές και οι αντοχές μας έχουν ημερομηνία λήξης και πλέον έλαβαν τέλος. Η κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Καμία άλλη κατηγορία εργαζομένων δεν θα αποδεχόταν να εργάζεται απλήρωτη επί σειρά πολλών μηνών».