Ηδη αρκετές βάρκες με λαθρομετανάστες που επιχείρησαν να διασχίσουν τον ποταμό Εβρο, χτες και προχτές, βρήκαν «απέναντί» τους Ελληνες συνοριοφύλακες και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τελικά στην Τουρκία, όπου συνελήφθησαν από το στρατό της γειτονικής χώρας.  >>>


Σύμφωνα με το agelioforos.gr οι συνοριοφύλακες της Ορεστιάδας δίνουν αγώνα να κρατήσουν πλαστικές φουσκωτές βάρκες γεμάτες με αλλοδαπούς μακριά από την ελληνική όχθη έχοντας στη διάθεση τους μία μόνο βάρκα, καθώς οι τρεις που πήραν από την ΕΜΑΚ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ποτάμι λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού. Συνολικά 450 με 500 συνοριοφύλακες ανά βάρδια, χωρισμένοι σε ομάδες περιπολούν στα περάσματα του ποταμού Εβρου και στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της Κυριακής αποτράπηκε η είσοδος 67 λαθρομεταναστών στο χερσαίο τμήμα των συνόρων, ενώ οι συνοριοφύλακες «έκοψαν» το δρόμο και σε βάρκες με περίπου 40 άτομα στην περιοχή της Βύσσας, καθώς και σε άλλες δύο βάρκες με συνολικά 30 άτομα σε περάσματα της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, αποτροπές πραγματοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας και ειδικότερα νωρίς το πρωί. «Οι βάρκες δε σταματάνε να έρχονται προς την Ελλάδα. Απλώς τώρα μας βρίσκουν μπροστά τους. Σύμφωνα με το σχεδιασμό τους πλευρίζουμε και σιγά σιγά σπρώχνουμε τις βάρκες προς την τουρκική όχθη. ''Γυρίστε πίσω. Δεν μπορείτε να διασχίσετε το ποτάμι'', φωνάζουμε σε κάθε ομάδα που εντοπίζουμε και στη συνέχεια τους φράζουμε το δρόμο. Ελπίζουμε πως θα καταλάβουν ότι δεν είναι πλέον τόσο εύκολη υπόθεση το να διασχίσεις το ποτάμι», εξηγεί συνοριοφύλακας.

Εκτός μάχης τα πλωτά;

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί η περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων έχει ήδη χωριστεί σε 13 υποτομείς, έξι στην περιοχή ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και 7 στην περιοχή της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, ενώ ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τις αποτροπές και συλλήψεις μεταναστών στα περάσματα του ποταμού, θα τροποποιείται και ο σχεδιασμός. Ωστόσο, αξιωματικοί επισημαίνουν πως πρέπει να γίνει άμεσα η αποστολή πλωτών μέσων στην περιοχή του Εβρου, ώστε οι περιπολίες να αυξηθούν και να δημιουργηθεί ένα «τείχος» μέσα στο ποτάμι παράλληλα με την ανθρώπινη αλυσίδα στην ελληνική όχθη και στο χερσαίο τμήμα.

Ηδη, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι συνοριοφύλακες, από τα συνολικά οκτώ πλωτά μέσα που υπάρχουν και στις δύο αστυνομικές διευθύνσεις του Εβρου (Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα) τα πέντε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς είναι πολύ μεγάλα για το ποτάμι και λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού «βρίσκουν» στο βυθό. «Υπάρχει μόνο ένα σκάφος στην Ορεστιάδα, καθώς τα άλλα τρία δεν μπορούν να μπουν στο ποτάμι. Μας τα έφεραν από την ΕΜΑΚ, αλλά είναι πολύ μεγάλα για να χρησιμοποιηθούν στο ποτάμι, τουλάχιστον αυτή την εποχή που η στάθμη του νερού είναι πολύ χαμηλή. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Αλεξανδρούπολη, όπου τα δύο από τα τέσσερα επίσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο», επισημαίνει συνοριοφύλακας από την περιοχή του Εβρου.

Γεμάτες αλλοδαπούς οι Σχολές

Πάντως έντονες είναι οι αντιδράσεις για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών από την Αθήνα στη Θράκη και συγκεκριμένα στις Σχολές Δοκίμων Αστυφυλάκων σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Ηδη και στις δύο Σχολές κρατούνται περίπου 650 μετανάστες, επίσης γεμάτο είναι και το Κέντρο Κράτησης στο Φυλάκιο του Εβρου, ενώ εκτιμάται ότι η μεταφορά μεταναστών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, από πληροφορίες προκύπτει πως στις αρχές φθινοπώρου, όταν παραδοθούν στην ΕΛΑΣ στρατόπεδα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα κράτησης, είναι πιθανόν να απορροφήσουν αυτά τον αριθμό των λαθρομεταναστών. Χτες πάντως πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους και φορείς της Θράκης, οι οποίοι αντιτίθενται στη μετατροπή της περιοχής σε «αποθήκη» παράνομων μεταναστών.