Να δοθεί το Γενί Τζαμί -κι όχι το Αλατζά Ιμαρέτ- στους μουσουλμάνους για προσευχή στο μπαϊράμι, προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Αντιπαρέρχεται τις επιθυμίες των μελών του Συλλόγου Μουσουλμάνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κάνει μια προσπάθεια να συνδυάσει μπαϊράμι και... τουρισμό. >>>

"Το συγκεκριμένο αίτημα δεν είναι καινούργιο και δεν αφορά μόνο το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά προφανώς και το υπουργείο Εξωτερικών", σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζεται ότι η συζήτηση δεν αφορούσε το Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά το Γενί Τζαμί και ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα δοθεί χώρος λατρείας στους μουσουλμάνους στις 19 Αυγούστου. 
«Δεν συζητάμε για το Αλατζα Ιμαρέτ, αλλά για το Γενί Τζαμί. Υπενθυμίζω ότι το Αλατζά Ιμαρέτ ήταν ορφανοτροφείο και ότι δεν υπήρξε ποτέ τζαμί. Αντίθετα το Γενί Τζαμί ήταν ιδιαίτερος τόπος λατρείας και είχε σημασία για πολλούς λόγους γιατί ήταν τζαμί των Ντονμέδων, δηλαδή των εξισλαμισθέντων Εβραίων» σημείωσε. Πρόσθεσε  ότι οι συγκεκριμένες γιορτές που γίνονται τον Αύγουστο και το Φεβρουάριο αποτελούν για τους μουσουλμάνους μια ευκαιρία σύντομης τουριστικής εξόδου. 
«Με αυτή τη λογική αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσευχηθούν μια ημέρα θα έχουμε πολλούς επισκέπτες που θα έρθουν να γιορτάσουν τη γιορτή τους και παράλληλα να κάνουν τις διακοπές τους στην πόλη μας» υποστήριξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 
Να σημειωθεί ότι, πριν έναν χρόνο, είχε δοθεί για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Θεσσαλονίκης περίπτερο της ΔΕΘ.