Ανοικτό άφησε το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στη συνάντηση που είχε σήμερα, με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, Κώστα Αρβανιτόπουλο. >>>

 

«Το 1952 η Εκκλησία έδωσε 700.000 στρέμματα για τους φτωχούς, μήπως είναι μια ευκαιρία να δούμε ποιοι τα πήραν και πως τα αξιοποίησαν», αναρωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό;

Ο μακαριότατος άφησε ανοικτό το θέμα εκ νέου αξιοποίησης της περιουσίας της εκκλησίας:

«Τα καίρια θέματα για όλους μας σήμερα είναι τα πολλά προβλήματα που έχει η χώρα μας, το πρώτο φάρμακο που χρειάζεται σήμερα είναι η συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και με την Πολιτεία. Θα ήταν ευχή μου να υπάρξει συνεργασία και από τα πολιτικά κόμματα.Αυτή η συνεργασία μπορεί να μας δώσει πολλά όπλα και δύναμη», είπε. Και πρόσθεσε: «Ένα όπλο είναι να αξιοποιήσουμε την Εκκλησιαστική περιουσία με διαφάνεια και όλα τα εισοδήματα που θα προκύψουν να διατεθούν για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που υποφέρουν».

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, «υπάρχει διάθεση να πορευόμαστε συνεργαζόμενοι και από την Ιεραρχία αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας, για τα ενδεχόμενα προβλήματα που έχουμε και θα προκύψουν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, δήλωσε πως η συζήτηση αφορούσε «μια σειρά από θέματα πάντα στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε και θα έχουμε, θέματα που αφορούν την αξιοποίηση την Εκκλησιαστικής περιουσίας που ο στόχος της Εκκλησίας είναι να γίνει μ' έναν τρόπο ώστε τα οφέλη να επιστρέψουν στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στους αδύναμους». Όπως είπε, εκκλησία και πολιτεία έχουν «μια καλή συνεργασία και θα προχωρήσουμε μ' αυτό το πνεύμα».

Όλα δείχνουν πως δεν ήταν μια απλή κουβέντα για τους τύπους. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και, πέρα από τις απαιτούμενες αβροφροσύνης και δώρα (ο αρχιεπίσκοπος δώρισε στον υπουργό ένα Ευαγγέλιο, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος στον μακαριότατο μια αγιογραφία), οι δυο τους πέρασαν στην ουσία του θέματος. Δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις, τη στιγμή που η Εκκλησία έχει δείξει, έμπρακτα, ειδικά με τα συνεχή συσσίτια για απόρους, ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία και θέλει και στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.


Με στοιχεία και φωτογραφίες από το www.romfea.gr