Η πυρκαγιά έκαιγε για έκτη μέρα χτες, αν και σε ύφεση, ενώ σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση έχει αποτεφρώσει περίπου 50.000 στρέμματα με καλλιέργειες και δάσος τόσο εντός του Αγίου Ορους όσο και περιμετρικά της Ουρανούπολης, αλλά και σε Νέα Ρόδα-Κομίτσα, όπου εκτεινόταν το μέτωπο της φωτιάς.  >>> 
 
 
Παράλληλα σύμφωνα με το agelioforos.gr, αξιωματικοί της πυροσβεστικής επισημαίνουν πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι η φωτιά προήλθε από εμπρησμό, ωστόσο γίνεται προανάκριση για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κάτι που συνέβη από αμέλεια ή όχι.

Δύσκολη πυρκαγιά

Αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη φωτιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως ως η δυσκολότερη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς καιγόταν ένα παρθένο και σχετικά «παρατημένο» δάσος. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν υπήρχαν καθόλου δασικοί δρόμοι, με συνέπεια να αναγκάζονται να ανοίγουν διόδους, για να κινηθούν τα οχήματα μέσα στο δάσος την ώρα της πυρκαγιάς. «Αν υπήρχαν δρόμοι το έργο της κατάσβεσης θα ήταν πολύ πιο εύκολο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Δε θα χάναμε πολύτιμο χρόνο, γιατί σε κάποια σημεία το δάσος ήταν αδιαπέραστο», εξηγεί αξιωματικός της υπηρεσίας. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει πως εντός του Αγίου Ορους στο έδαφος υπήρχε υποόροφος μεγάλου πάχους με ρείκια, με συνέπεια η φωτιά να εξαπλώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Επίσης, οι ιδιομορφίες στην περιοχή εντός του Αγίου Ορους δυσχέραιναν σημαντικά τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες όλες αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι ίδιοι, εκτός από τις δύσβατες περιοχές υπάρχουν πάρα πολλές ρεματιές, όπου ο άνεμος είναι συνήθως πιο ισχυρός από ό,τι στην υπόλοιπη περιοχή, ενώ υπήρχαν συνεχείς αλλαγές του ανέμου, που είχαν ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να «κόβουν» τη φωτιά στο ένα σημείο και αυτή να «μεταφέρεται» ξαφνικά από την άλλη πλευρά και σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρα.

Σε ύφεση

Ωστόσο, μολονότι η φωτιά ήταν χτες σε ύφεση, στην περιοχή βρισκόταν μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν αρκετές αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία, και παρόλο που δεν υπήρχε μέτωπο φωτιάς. Ολες οι δυνάμεις ήταν συνεχώς σε ετοιμότητα και διάσπαρτες μέσα στην Αθωνική Πολιτεία, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα, όπου παρουσιαζόταν ανάγκη. Οπως έγινε γνωστό, στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν χτες 119 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην περιοχή παραμένουν εθελοντές, καθώς και δυνάμεις του στρατού. Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται και δύο ελικόπτερα, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού όποτε υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ αποδεσμεύτηκαν τα Καναντέρ.

Καταγραφή ζημιών

Στο μεταξύ, άρχισαν χτες οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών στις περιοχές, που επλήγησαν από τη φωτιά, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων, ενώ υπάρχει ανησυχία για την προβληματική αντιπυρική προστασία της Αθωνικής Πολιτείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπολογίζεται ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα αρχίσει σε δέκα με είκοσι ημέρες, ενώ αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στους παραγωγούς του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων, καθώς καταστράφηκαν αρκετές κυψέλες. Παράλληλα, προχωράει η αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, το οποίο θα αποζημιωθεί από τα προγράμματα ΠΣΕΑ. Επίσης, όπως έγινε γνωστό χθες, η περιοχή χαρακτηρίστηκε πυρόπληκτη.