Την πολυμορφία του σύγχρονου χορού επιχειρούν να αναδείξουν εννέα ομάδες από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που συμμετέχουν στο 2ο Φεστιβάλ Χορού της Μονής Λαζαριστών, το οποίο διοργανώνεται από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου ώς την Τετάρτη 29 του μήνα. >>>


Το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Χορού της Μονής Λαζαριστών έχει ως εξής:

Την αυλαία ανοίγει τη Δευτέρα 27 Αυγούστου η «Κιναίσθηση» της Κατερίνας Αντωνιάδου, με το «Homesick», μια παράσταση που εκφράζει την αγανάκτηση της ομάδας για τη σημερινή πραγματικότητα, με σκηνογραφικά στοιχεία του 1940-50 αλλά και την ελπίδα της για το μέλλον.

Ακολουθεί το σχήμα αφρικανικού παραδοσιακού χορού και μουσικής «Seli Kanou» της Αννας Καραμήτσου, που εστιάζει στην ανάγκη ανάκλησης της μνήμης του χορού ως μέσου επικοινωνίας, θεραπείας, σύνδεσης με το ιερό.

Την Τρίτη 28 Αυγούστου σειρά έχει η ομάδα «Αλλαχού», με την παράσταση «Μέσα στο πλήθος». Πρόκειται για μία διαδραστική περφόρμανς, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Athens Fringe. Η ομάδα «Αλλαχού» ιδρύθηκε το 2007 στην Αθήνα. Από την πρώτη της παραγωγή μέχρι σήμερα, η ομάδα εξελίσσεται, «ταξιδεύει» σε φεστιβάλ, παραστάσεις, θέατρα, συνέδρια και καλλιτεχνικές συναντήσεις και παρασύρει σε αυτό το ταξίδι όλο και περισσότερους ανθρώπους, είτε ως συνεργάτες είτε ως θεατές.

Την ίδια μέρα θα εμφανιστούν η ομάδα «Τρίγωνο» (Δανάη Χριστακάκου, Κλαίρη Γραμματίκη και Σύλια Καραβασίλη) με το έργο «Orgone» και η ομάδα «2ART» των Στάθη Ναυσικά, Αλεξίας Σιμάτη μαζί με τους μουσικούς Νomik και Πάρι Βασιλειάδη, με το έργο «Which Side Are you On?», που προσπαθεί να παρουσιάσει τη λεπτή εκείνη γραμμή που διαχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα, την πραγματικότητα από τη φαντασία, τη διαβίωση από την επιβίωση.

Την Τετάρτη 29 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παράσταση «Kind of woman» με τους «Β+6» της Βερονίκης Τσουγκράνη, που πραγματεύεται τη γυναίκα, την πολυσύνθετη προσωπικότητά της και τους πολλαπλούς της ρόλους, ενώ η Βίκυ Ιωαννίδου και η Βάγια Καπουσίδου περιπλανώνται στην απουσία του χρόνου με τον «Κοινό Τόπο».

Η ομάδα σύγχρονου χορού «Indigo», με εμπνευστές και ερμηνευτές τους Αννα Λιανοπούλου και Μάνο Κοπανάκη και τους Dorian Idrizi (βιολί) και Σπύρο Τζέκο (κλαρινέτο), θα παρουσιάσει το «Internal conflict», που βασίζεται σε μια διάλεξη σχετικά με το «τίποτα» του Τζον Κέιτζ.

Οι «Future Mellon» των Αριάδνης Μίκου και Αντρέα Μπονάντιο ταξιδεύουν από την Ιταλία, για να ενωθούν με χορευτές από τη Θεσσαλονίκη στο work in progress «Unsung», ένα τραγούδι που δε γράφτηκε και δεν ακούστηκε ποτέ αλλά είναι παρόν με τον τρόπο του.

Παράλληλα, οι Seli Kanou και η «Δρώσα Μάζα» οργανώνουν ένα τριήμερο σεμινάριο αφρικανικού χορού, όλες τις μέρες του φεστιβάλ, από τις 18.00 έως 20.00, στο χώρο της Μονής Λαζαριστών.