Αυξήσεις δίχως τέλος... στις τιμές των υγρών καυσίμων, με τους καταναλωτές να γνωρίζουν μία απίστευτη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους.  >>>

Η αμόλυβδη βενζίνη σύμφωνα με την Imerisia.gr έχει ξεπεράσει και τα 2 ευρώ το λίτρο σε περιοχές της χώρας. Τα ακριβότερα πρατήρια έχουν εντοπιστεί στον Πειραιά, όπου η τιμή της βενζίνης είναι στα 2,036 ευρώ το λίτρο, στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου πωλείται ακόμη και 2,03 ευρώ το λίτρο και στην Εύβοια με 2 ευρώ το λίτρο.

Μία ανάσα... πριν από τα 2 ευρώ (για την ακρίβεια 1,99 ευρώ το λίτρο) είναι βενζινάδικα στα Χανιά, στο Λασίθι και στον Εβρο αλλά και στην Αχαΐα και την Ηλεία υπάρχουν πρατήρια με τιμές 1,98 ευρώ το λίτρο.

Σε μέσα επίπεδα η πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει διαμορφωθεί στα 1,836 ευρώ το λίτρο. Το σερί των απανωτών ανατιμήσεων κρατά από τις 2 Ιουλίου, με αποτέλεσμα η αύξηση αθροιστικά να είναι 17,4 λεπτά το λίτρο.

Το ράλι... των τιμών αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην κερδοσκοπία των διυλιστηρίων της Μεσογείου, τα οποία πάντα στις θερινές περιόδους ανεβάζουν τις τιμές λόγω των αυξημένων μετακινήσεων. Ταυτόχρονα η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου επιβαρύνει σημαντικά τις τιμές των προϊόντων.

Πάντως και πέρα από τη διεθνή πρακτική, η εγχώρια αγορά των καυσίμων αντιμετωπίζει τις δικές της στρεβλώσεις. Αν προσέξει κανείς τις περιοχές με την ακριβότερη αμόλυβδη θα διαπιστώσει ότι μονίμως είναι οι ίδιες. Π.χ. Κεφαλονιά και Κρήτη. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που διαπιστώνεται από παράγοντες της αγοράς είναι η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων καυσίμων.

Οι δεξαμενές βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μείωση του κόστους των μεταφορικών, ιδίως στα νησιά. Ετσι, για παράδειγμα, στην Κρήτη δεν υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, στην Κεφαλονιά είναι εύκολο να διαπιστωθεί πως η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων φέρουν σήματα εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο όμιλο διύλισης. Συνεπώς, στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί πλήρως.

«Βαρίδι»

Φόροι το 60% της τιμής

Το μεγαλύτερο βαρίδι... στην ελληνική αγορά των καυσίμων και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση της τιμής της αντλίας είναι η αυξημένη φορολογία.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο ΦΠΑ και άλλα τέλη αντιστοιχούν στο περίπου 60% της τελικής τιμής.

Για να μειωθούν οι φόροι θα πρέπει να δώσει το «πράσινο» φως η τρόικα.

Οπως σημείωνε αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «η επιβολή των φόρων στα καύσιμα, σύμφωνα με το σκεπτικό της τρόικας, έχει αφενός ως στόχο την είσπραξη περισσότερων εσόδων, αλλά κυρίως επιδιώκει την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, ώστε να επιτευχθεί η εσωτερική υποτίμηση και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κλάδων».

Πρέπει, δε, να επισημανθεί ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων βαίνουν πτωτικά, παρά τη μεγάλη κούρσα ανόδου των τιμών. Κι αυτό επειδή η ζήτηση έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Ετσι, οι πρατηριούχοι και οι επιχειρήσεις εμπορίας προσπαθούν να κρατήσουν μερίδια.