Η 14η του Αυγούστου, είναι μία ημερομηνία που σημάδεψε την Κυπριακή Ιστορία 3 φορές (μέχρι σήμερα), σε διαφορετικές όμως χρονικές στιγμές. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά, παρέμεινε το ίδιο. Το νησί κάθε φορά, θρηνούσε και νέα θύματα. >>>


1974 : Ο «Αττίλας» ολοκληρώνει το έργο του
5 μέρες μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο (20 Ιουλίου), άρχισαν στη Γενεύη ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την κατάσταση στο νησί. Η αποτυχία όμως και του δεύτερου γύρου συνομιλιών (8-14 Αυγούστου) και η μανία των Τούρκων, οδήγησε στη 2η φάση της εισβολής στις 14 Αυγούστου.
Αποτελέσματα :
Η εισβολή και η κατάληψη του 37% των εδαφών στο βόρειο τμήμα του νησιού, 200.000 περίπου πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, 4.000 περίπου νεκροί και 1.619 αγνοούμενοι, κατάκτηση του 65% της καλλιεργήσιμης γης, το 70% του ορυκτού πλούτου και της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων, που άλλαξαν ριζικά την Κυπριακή Ιστορία.

1996 : Σολωμός Σολωμού
Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνονται προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στον χώρο της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ. (11 Αυγούστου 1996). Ο Σολωμός Σολωμού, στην προσπάθειά του να κατεβάσει την τουρκική σημαία από ένα ιστό εισήλθε στην νεκρή ζώνη. Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι φυλάκιο άνοιξαν πυρ εναντίον του.
Αποτέλεσμα : Έπεσε νεκρός από μία σφαίρα στο λαιμό. 



2005 : Το «Ήλιος» που δεν ανέτειλε ποτέ
Το αεροπλάνο της «Ηelios Airways» αναχώρησε από τη Λάρνακα με τελικό προορισμό την Πράγα και ενδιάμεσο σταθμό το Ελευθέριος Βενιζέλος στις 09:17. Στις 12:05, ύστερα από 3 δραματικές ώρες, συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού, στη Βόρεια Αττική.
Αποτέλεσμα :
Νεκροί οι 115 επιβάτες του αεροσκάφους και το 6μελές πλήρωμα. Από το σημείο συντριβής ανασύρθηκαν 118 πτώματα, στο μεγαλύτερο μέρος τους απανθρακωμένα από την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τη συντριβή. Από τις νεκροψίες προέκυψε ότι όλοι τους ήταν ζωντανοί κατά την ώρα της συντριβής, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν διατηρούσαν τις αισθήσεις τους.