Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, έχει σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Ολάντ θα δεχθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στις 11:30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας, θα ακολουθήσει κοινή δήλωση των δύο ηγετών. >>>

Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο. Από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε την εθνική στρατηγική, σε συνέχεια και προηγούμενων συζητήσεων που είχε με τον πρόεδρο Ολάντ.
Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ - Σαμαρά στο Βερολίνο. Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε είναι ότι μετά το πέρας της επίσημης συνάντησης και του γεύματος εργασίας, η κ. Μέρκελ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που διήρκεσε άλλα 40 λεπτά.
Στις διμερείς συναντήσεις, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ζητήματα που οι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης έθεταν το ερώτημα γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και δεν καλύπτονται τα χρονοδιαγράμματα.

«Από την πλευρά μας πέρασε η αποφασιστικότητα ότι θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα προκειμένου να δοθεί προοπτική στην χώρα», τόνιζε συνεργάτης του πρωθυπουργού που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης στο οποίο θα συμμετέχουν και γερμανική τράπεζα αλλά και ιδιώτες προκειμένου να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη.
Με τους Γερμανούς αρμοδίους συζητήθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας προκειμένου να εφαρμοστεί μία συμφωνία για την φορολόγηση των καταθέσεων ανάλογη με εκείνη που έχει γίνει με την Αγγλία και την Γερμανία.

Επίσης ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου θα συζητήσει με τους Γερμανούς αρμοδίους το «ξεπάγωμα» του Μνημονίου συνεργασίας που είχαν συμφωνήσει παλαιότερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Συμφωνήθηκε εξάλλου η γερμανική κυβέρνηση να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις όπως στον τομέα της υγείας.
Ο μαραθώνιος των επαφών του κ. Σαμαρά θα συνεχιστεί το Σάββατο, με τη συνάντηση που θα έχει με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι (10.30 τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδος).

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα»
«Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα. Κανείς δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Αγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, από αυτή τη συνάντηση «τίποτα το νέο δεν προέκυψε, καθώς «μάταια ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει κάτι που να θυμίζει την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης από τα χείλη του πρωθυπουργού».
«Αντ' αυτού», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «επαναλήφθηκαν για άλλη μια φορά όρκοι πίστης στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αποτυχημένης και κοινωνικά καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, και ιδιαίτερα στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας χάριν των δανειστών».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η θρυλούμενη επιμήκυνση και επαναδιαπραγμάτευση πνίγηκαν στα «κύματα συμπάθειας» της κ. Μέρκελ προς τον "δοκιμαζόμενο" ελληνικό λαό, αλλά και την αναμονή της Έκθεσης της Τρόικα. Ο κ. Σαμαράς, απλώς, δήλωσε "υπερήφανα και αξιόπιστα" την υποταγή του στη γερμανική ακαμψία που διαλύει μέσω των ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελευθέρων πολιτικών την Ελλάδα, αποδομώντας συνολικά και την Ευρώπη».
«Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα. Κανείς δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από την κρίση όσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται η μνημονιακή πολιτική για αυτό και πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξ. Έλληνες: Ο Πρωθυπουργός πήγε στη Μέρκελ με «δωράκι» τη Siemens
Σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό άσκησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, διά του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, Κώστα Μαρκόπουλου.
«Ο κ. Σαμαράς εξελέγη με τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης, την ξέχασε αμέσως μετά. Την αντικατέστησε με την επιμήκυνση, πήγε σήμερα στην κα Μέρκελ με «δωράκι» τη διευθέτηση των χρεών της Siemens και ξέχασε την επιμήκυνση», σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος.
«Αραγε μια ώρα μέσα τι συζητούσαν; Μόνο για την έκθεση της τρόικας που περιμένουνε; Η μήπως για το πωλητήριο των βραχονησίδων του Αιγαίου; Η μήπως για την εκποίηση της ελληνικής περιουσίας και του ορυκτού πλούτου της χώρας;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η χώρα «δεν έχει τίποτε ποια να περιμένει από αυτή την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη».

Χρυσή Αυγή: «Ανεπαρκής ο Σαμαράς, άριστη τοκογλύφος η Μέρκελ»
«Η Μέρκελ - σαν καλή τοκογλύφος - επανέλαβε πως μας έχουν δώσει πολλά λεφτά και θα πάρουν πίσω ακόμα περισσότερα», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
«Ο κ. Σαμαράς δεν είπε λέξη για τους χιλιάδες Έλληνες που αυτοκτονούν και για το αίμα που έχει χυθεί προς χάριν του μνημονίου. Δεν είπε λέξη για το παράνομο και επαχθές χρέος, τη ληστρική πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα απαιτείται στιβαρή εθνική ηγεσία που θα διεκδικήσει δυναμικά τα δίκαια της Ελλάδος», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Να ξεσηκωθεί ο λαός
Τις δεσμεύσεις για τις οποίες έκαναν λόγο οι Σαμαράς – Μέρκελ ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τις θεωρεί και δικές του, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Έχει συμφέρον να ξεσηκωθεί, να προχωρήσει σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να οργανωθεί διευρύνοντας τη συμμαχία του και να κάνει υπόθεσή του την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους με τον πλούτο που παράγει στην ιδιοκτησία του».

Αντιδράσεις από ΛΑ.Ο.Σ.
«Αντί ο κ. Σαμαράς να πήγαινε στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ θα μπορούσε να στείλει το CD με το τραγούδι του αξέχαστου Στράτου Διονυσίου "Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή" αφού τραγούδι και επίσκεψη έχουν το ίδιο νόημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.