Με την κεντρική ομιλία του υπεύθυνου του Κέντρου Ερευνών JJ Watson Research Center της εταιρείας ΙΒΜ Φαέθωνα Αβούρη ξεκίνησε  το 9ο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας ΝΝ12 και το 5ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου Ι Βελλίδης στις εγκαταστάσεις της Hellexpo. >>>

Ο κ Αβούρης μίλησε για το γραφένιο ανακάλυψη για την οποία προτάθηκε για Νόμπελ πριν από μερικά χρόνια ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με νοσταλγία στα φοιτητικά του χρόνια στη Θεσασλονίκη, αφού ο ίδιος  αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας τουΑΠΘ πριν από τέσσερεις δεκαετίες.
«Σε μια χώρα που θεμελίωσε τη λογική με τον Αριστοτέλη αυτό που θα πρέπει να αναζητά κανείς είναι η αυτογνωσία. Οι Έλληνες πρέπει να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο και να αναδείξουμε αυτά τα μοναδικά μας προνόμια: τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας» είπε σχολιάζοντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 
«Η αγορά δημιουργεί τάσεις και ανάγκες για να ενισχύει τον καταναλωτισμό. Πρέπει ν αναρωτηθεί κανείς τελικά τι κάνει τη ζωή του καλύτερη; Τι τον κάνει πιο χαρούμενο; Τι τον διευκολύνει; Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε σε αυτά που έχουμε και μπορούμε ν αναδείξουμε. Τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Αλήθεια, ποιός μιλά πραγματικά για επενδύσεις;» αναρωτιέται.
Επιστημονικό Πολυγεγονός και αγορά τρις!
Στη συμβολή του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2012 καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη όχι μόνο στο ΑΠΘ αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία αναφέρθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του. Το παρόν έδωσαν ο κ Θεόδωρος Ξυπόλιας Γραμμετέας του Οικονομικού και Εμπορικού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος έχει στηρίξει το NANOTEXNOLOGY 2012 αλλά και ο Αντιπεριφειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το Συνέδριο καθώς και τα επιστημονικά πολυγεγονότα που το πλαισιώνουν έχουν φέτος ρεκόρ συμμετοχής.
Στις εργασίες του ΝΝ12 συμμετέχουν 124 ερευνητές από όλο τον κόσμο (Από την Ινδία μέχρι τη Βραζιλία) με 600 ανακοινώσεις ,ενώ στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας έχουν εγγραφεί 150 φοιτητές και ερευνητές.
Μεταξύ των εισηγητών περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της Νανοτεχνολογίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται 13 διακεκριμένοι Έλληνες.