«Πολιτική ελαφρότητα με την οικονομία στα επείγοντα», είναι ο τίτλος άρθρου της 'Le Monde', το οποίο κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δείχνουν ανευθυνότητα, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι κρίσιμη. >>>

«Πτώση των χρηματιστηρίων λίγο πολύ παντού, απαγορευτικά επιτόκια στα ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα, για να μην προσθέσουμε και την απαράδεκτη ελληνική περίπτωση και όλα αυτά με φόντο την ύφεση», αναφέρει το κείμενο, στο οποίο οι ηγέτες κατηγορούνται ότι «δεν κάνουν τη δουλειά τους καμία ημέρα την εβδομάδα».

«Το Συμβούλιο του Ιουνίου μας είχε δώσει μια κάποια αισιοδοξία. Ήταν χωρίς να έχουμε υπολογίσει τους ηγέτες της ευρωζώνης, την ελαφρότητά τους και την ανευθυνότητά τους. Δεν πρόφθασαν να βγουν από το Συμβούλιο Κορυφής και άρχισαν αμέσως να διαφωνούν για την ερμηνεία αυτού. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει, αν η βοήθεια προς τη Μαδρίτη θα περάσει ή όχι από το κράτος. Νομίζαμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε έναν κόσμο που οι αγορές αντιδρούν σε νανοδευτερόλεπτα... και εδώ φανήκαμε και πάλι αφελείς. Πουθενά δεν είδαμε να αποτυπώνεται η ανάγκη των 17 να θέσουν σε διαδικασία επείγοντος τις αποφάσεις του Ιουνίου... Βλέπετε έχουν όλο τον καιρό στη διάθεσή τους! Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας πάνε διακοπές... Τίποτα δεν βιάζει, μετέφεραν την απόφαση για τη συνταγματική αποδοχή του ΕΜΣ για το Σεπτέμβριο», αναφέρεται-μεταξύ άλλων- στο κείμενο.

Μνεία όμως γίνεται και στην Ελλάδα: «Αυτήν την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση ήταν πεπεισμένη ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο θα την επισκεφτεί την Τετάρτη. Τελικά πήγε στην Αθήνα την Πέμπτη...Τι πειράζει! Οι αγορές από μέρους τους δεν καθυστέρησαν. Κρίνουν το ευρώ υπό το φως της μικροψυχίας των 17, που είναι ανίκανοι να μιλήσουν με μια φωνή. Υπάρχει κακοφωνία εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει αποφασιστική διαχείριση».

Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.