Η πρώτη ουσιαστική πολιτική συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η άσκηση πιέσεων στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τήρηση των δεσμεύσεων. >>>

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, στη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες και στο αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή τόνισε μεταξύ άλλων πως η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να ξεκινήσει εφόσον το επιθυμεί και ή άλλη πλευρά κάτι που προκάλεσε την αντίδραση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος μιλώντας στο "Βήμα FM" είπε πως έπρεπε να το διατυπώσει διαφορετικά "Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διατύπωση μιας θέσης, η οποία είναι αυτονόητη. Σας λέω ότι ο κ. Στουρνάρας ως τεχνοκράτης, χωρίς γνώσεις πολιτικής είπε με πολύ άκομψο, άγαρμπο τρόπο κάτι το οποίο είναι η ουσία της όλης διαδικασίας".
Εξ' ίσου σαφής ήταν ο κ. Στουρνάρας, όταν δήλωνε στους Financial Times πως η ελληνική πλευρά ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να εγείρει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης.
Η Αθήνα λοιπόν ευελπιστεί ότι ο συνδυασμός των ιδιωτικοποιήσεων με την επίδειξη «εποικοδομητικού», πολιτικού πνεύματος εντός και εκτός Ελλάδας θα εξευμενίσει τους δανειστές και θα βοηθήσει την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο.
Η δυσπιστία των Ευρωπαίων αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Γερμανού επικεφαλής των φιλελευθέρων, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος υποστηρίζει ότι η προσαρμογή μπορεί να παραταθεί μόνο κατά μερικές εβδομάδες και προειδοποιεί ακόμη και με έξοδο από το ευρώ λέγοντας στην εφημερίδα "Die Welt":"Σε κάποια μεμονωμένα βήματα μεταρρυθμίσεων θα είχαν νόημα κάποιες χρονικές μετατοπίσεις. Ωστόσο, μιλούμε για εβδομάδες και όχι για χρόνια. Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες δέχεται την κίτρινη κάρτα. Και μετά έρχεται η κόκκινη κάρτα και θα πρέπει ο παίκτης να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο. Και την κίτρινη κάρτα την έχει ήδη δει η Ελλάδα".
Οι επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών θα περιγράψουν την κατάσταση, όπως την κατέγραψαν στις επαφές τους, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Οι εταίροι μας, πάντως, έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από την επόμενη δόση αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δείξει εμπράκτως ότι φέρνει εντός τροχιάς το οικονομικό πρόγραμμα.