Ακαδημαϊκό ίδρυμα, με αντικείμενο μελέτης και έρευνας την ιστορία του Ολύμπου και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, οραματίζονται οι δήμοι Κατερίνης, Δίου – Ολύμπου και Πύδνας - Κολινδρού και το νεοσύστατο Δ.Σ. της μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε για την προώθηση του «Σχολείου Ολύμπου – Πιερίων». >>>

 

Ψυχή του εγχειρήματος, που ξεκίνησε πριν χρόνια, ήταν ο Έλληνας της διασποράς Νίκος Σικλόγλου ενώ χθες ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας εταιρείας Πλάτων Τασχουνίδης, συνοδευόμενος από εκπροσώπους ιταλικών αρχαιολογικών σχολών, παρουσίασε το θέμα στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε «θαυμαστή» την πρωτοβουλία που προωθούν από κοινού όλοι οι φορείς και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο νομό Πιερίας, προσθέτοντας πως «η παιδεία και ο πολιτισμός είναι δυο τομείς στους οποίους η χώρα μας πρέπει να επενδύσει».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κάτι νέο, κάτι εντυπωσιακό, γεννιέται στην Πιερία. Είναι μια θαυμαστή πρωτοβουλία η οποία έχει τη στήριξη όλων των φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο νομό Πιερίας και αφορά στην ανάδειξη του Ολύμπου. Μιας περιοχής, η οποία αξίζει τον κόπο και πρέπει να προβληθεί διότι, μεταξύ άλλων, στέλνει μηνύματα σχετικά και με τη διαχρονική εθνικότητα της Μακεδονίας μας».

«Θεωρώ», συνέχισε ο υπουργός, «ότι είναι μια προσπάθεια ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να αγκαλιαστεί, κάτι που κάναμε από την πρώτη στιγμή ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στη συνάντηση που είχαμε με τους φορείς της Πιερίας. Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι δυο τομείς στους οποίους πρέπει ως χώρα να επενδύσουμε. Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι στραμμένο προς την κατεύθυνση αυτή και πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Η πρωτοβουλία των φορέων του νομού Πιερίας συμβάλλει ξεκάθαρα στην κατεύθυνση αυτή και για αυτό το λόγο τη στηρίζουμε».

«Ένα όραμα, που παίρνει σάρκα και οστά»

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Δ.Σ. «Σχολείο Ολύμπου-Πιερίων» ευχαρίστησαν τον ΥΜΑΘ για τη συνάντηση και υποστήριξαν ότι η ίδρυση ενός Διεθνούς Ιδρύματος Κλασσικών Σπουδών και Ερευνών στην περιοχή του Ολύμπου θα αναδείξει την ιστορία και τη μυθολογία της περιοχής, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη του νομού Πιερίας και της Β. Ελλάδας γενικότερα.

«Ξέρουμε τι σημαίνει ο Όλυμπος όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά για την ανθρωπότητα. Μέχρι τώρα το «σχολείο Ολύμπου – Πιερίων» ήταν ένα όραμα, ωστόσο πλέον δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά καθώς έχουν γίνει συνεργασίες και συζητήσεις με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από την Ελλάδα και τον κόσμο», εξηγεί ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης. Όπως επισημαίνει, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει διαγωνισμός ιδεών για το χαρακτήρα του ακαδημαϊκού ιδρύματος που επιδιώκεται να χορηγεί διπλώματα μεταπτυχιακού επιπέδου, στα αντικείμενα των ελληνικών σπουδών, της αρχαιότητας, της οικολογίας και της διερεύνησης της ιστορίας της περιοχής.

Το ενδιαφέρον, άλλωστε, από φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού για εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζονται στην αρχαιολογία, επιβεβαιώνει και το αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» για την παραχώρηση έκτασης από το Δήμο. Σε αυτήν σχεδιάζεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας φοιτητών από τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον τόπο του Ολύμπου για σεμινάρια στην ελληνική αρχαιολογία και τις ελληνικές σπουδές. Το Δ.Σ. του Δήμου Δίου Ολύμπου με απόφασή του γνωμοδοτεί θετικά στην παραχώρηση της έκτασης σε παρακείμενο οικόπεδο των εγκαταστάσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Δίον, το οποίο έχουν επισκεφθεί τα τελευταία 13 χρόνια πάνω από πεντακόσιοι φοιτητές ξένων πανεπιστημίων.