Μόλις πριν δυο μέρες, σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας αποκάλυψε πως το πανάκριβο αντιπυρικό σύστημα παρακολούθησης του Σέιχ Σου είναι, μεν, έτοιμο, αλλά... δεν έχει παραδοθεί. Κι αυτό δεν είναι το μόνο "φάουλ". >>>

Ειδικά για το δάσος του Σέιχ Σου, κανείς δήμος δε φρόντισε να αποψιλώσει τις εκτάσεις δίπλα από τους δασικούς δρόμους, ή την περιφερειακή οδό, από τα ξερά χόρτα. Πολίτες πετούν, καθημερινά, σκουπίδια στο δάσος. Ακόμη και... οικοδομικά υλικά μπορεί να βρει κάποιος εκεί. 
Αλλά και για την υπόλοιπη δασική Ελλάδα, τα πράγματα είναι άσχημα. Όπως απερίγραπτα άσχημα είναι και όσον αφορά την Πυροσβστική Υπηρεσία. Όπως γράφει σήμερα και το www.newsbomb.gr, απίστευτες προχειρότητες, ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό, ακόμα και παντελής ανυπαρξία συντήρησης των οχημάτων συνθέτουν το σκηνικό το φετινής αντιπυρικής περιόδου!
Οι καταγγελίες αξιωματικών, ακόμα και απλών πυροσβεστών δεν σταματούν, για την κατάσταση την οποία βρίσκεται σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία και μάλιστα στην καρδιά του θέρους. Το πρώτο λάθος που τονίζουν αρκετοί αξιωματικοί είναι η πρωτοφανής στα χρονικά, παραδοχή ουσιαστικά της ακεραιότητας των διαγωνισμών του Δημοσίου για την ενοικίαση των ελικοπτέρων, που σαν αποτέλεσμα είχε από την προ-προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποταθεί και πάλι πρωτοφανώς στον Νατοϊκό οργανισμό της NAMSA για την διαχείριση του ζητήματος.

Παιχνίδια με... ελικόπτερα
Με διάφορα τερτίπια και αφού, όπως καταγγέλλει η προηγούμενη εταιρεία ελληνορωσικών συμφερόντων που εμπιστευόταν το Δημόσιο για την ενοικίαση των ελικοπτέρων, παραγκωνίστηκε από τον διαγωνισμό, παρότι είχε παρουσιάσει οικονομικότερη για το Δημόσιο πρόταση, αποφασίστηκε από την NAMSA, για φέτος την πυρόσβεση από αέρος, με ελικόπτερα μεσαίου και βαρέος τύπου, να την αναλάβουν μία αμερικάνικη και μία καναδέζικη εταιρεία αντίστοιχα και αυτό αφού υπήρξε και αντίδραση για την εταιρεία των τουρκικών συμφερόντων. Αυτό μεταφράζεται σε συνολικά 10 ελικόπτερα κατά 2-3 λιγότερα από άλλες χρονιές, αλλά δεν είναι αυτό ουσιαστικά το πρόβλημα. 
Το πρόβλημα, σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια, η εταιρεία με τα ρωσικά ελικόπτερα που κέρδιζε τους διαγωνισμούς, παρείχε εκ των προτέρων στο συμβόλαιό της των 120 ημερών, 90 ώρες συνεχούς πτήσης και αν έμεναν κάποιες ανεκμετάλλευτες μεταφέρονταν σαν «bonus» στην επόμενη χρονιά.
Αυτό εξυπηρετούσε στο να μπορεί εκ των προτέρων να κάνει και τον προγραμματισμό της η Πυροσβεστική. Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί φέτος, καθώς η καναδέζικη εταιρεία χρεώνει το Δημόσιο ανάλογα με τις ώρες πτήσεις. Αυτό θα φανεί στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου εάν και κατά πόσο τελικά συνέφερε το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο τα ελικόπτερα επιλέγονται πλέον να συνδράμουν όπου είναι άκρως απαραίτητο και σε άλλες πιο ήπιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα μικρά ψεκαστικά αεροσκάφη τύπου PZL.

Ούτε ελαστικά δεν έχουν αλλάξει στα οχήματα εδώ και έξι χρόνια
Τα παράλογα δεν σταματούν εδώ όμως! Κυριολεκτικά με προσωπική τους ευθύνη μεταβαίνουν στα περιστατικά οι πυροσβέστες και με κίνδυνο τόσο για τους ίδιους όσο και τους ανυποψίαστους πολίτες ...που διασταυρώνονται στους δρόμους με πυροσβεστικά οχήματα. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του Newsbomb.gr, διαγωνισμός για να αλλαχθούν ελαστικά στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής έχει να γίνει από το 2006 και σε όσα αλλάζουν, γίνεται κανονικά από ..ελεημοσύνη ιδιωτών ή των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Συνολικά, μόνο οι ελλείψεις σε ελαστικά αγγίζουν τα 3.500 τεμάχια!
Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην συντήρηση των οχημάτων, η οποία κρίνεται από πολλούς πυροσβέστες ως ελλιπέστατη με το 20% των οχημάτων να ακινητοποιούνται, ειδικά όταν περίπου το 60% του στόλου των οχημάτων υπερβαίνει την 25ετία! Σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί την τρέχουσα περίοδο, δεν προκύπτει τόσο από την έλλειψη σε αριθμούς όσο από την ίδια την τριχοτόμηση που έχει υποστεί το Σώμα, που αποτελείται πλέον από μόνιμο προσωπικό, 5ετους υποχρέωσης, και εποχικό προσωπικό. Η κάθε περίπτωση διέπεται και από διαφορετικό εργασιακό καθεστώς. Αυτό δημιουργεί αρκετά πολύπλοκές καταστάσεις στην καθημερινότητα ενός πυροσβεστικού σταθμού, καθώς έχει τον μόνιμο πυροσβέστη που είναι διαθέσιμος όλη την ώρα και τον πενταετούς υποχρέωσης αλλά και τον εποχικό που εργάζονται με διαφορετικούς όρους και υποχρεώσεις ειδικά σε ότι αφορά το 8ωρο, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες και έτσι ο κάθε διοικητής καλείται ακόμα και για την έξοδο ενός και μόνου οχήματος που θα έχει στην βάρδια του μικτό προσωπικό, να λύσει ...«σπαζοκεφαλιές».
Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν όμως και που οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν, οι άντρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόνιμο, 5ετους υποχρέωσης και εποχικό προσωπικό, αλλά και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας εργάζονται με αυταπάρνηση και ηρωισμό και αυτή την αντιπυρική περίοδο για την δική μας ασφάλεια... Και να σκεφθεί κανείς πως... ούτε το εκλογικό τους επίδομα δεν πήραν!