Με... πιο κοντό κοντάρι (το κοντάρι που χρησιμοποιεί για τα ύψη από 5,70 μ. και πάνω του έσπασε στον προκριματικό), ο Έλληνας πρωταθλητής του επί κοντώ, Κώστας Φιλιππίδης, τερμάτισε τον αγώνα του πέμπτος, με 5,72 μ., στο Πανευρωπαϊκό Στίβου του Ελσίνκι. >>>

Ο άτυχος πρωταθλητής μας πέρασε με την πρώτη το 5,50 μ. και το 5,66 μ., καθώς είχε το κοντάρι του γι αυτά τα ύψη, αλλά με το χαμηλότερο κοντάρι δεν τα πήγε καλά: Πέρασε με τη δεύτερη το 5,72 μ. κι έμεινε με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 5,77 μ.
"Αυτό είναι το επί κοντώ. Όλοι οι μεγάλοι αθλητές ήταν εδώ", σχολίασε μετά τον αγώνα ο Φιλιππίδης. Και πρόσθεσε: "Υπάρχουν και κάποιοι Αμερικανοί, αλλά, ως επί το πλείστον, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν". Έβγαλε κι ένα παράπονο, επισημαίνοντας πως "είμαι ένα βήμα πίσω, καθώς δεν υπάρχει σπόνσορας και προσπαθώ με τις δικές μου δυνάμεις και τον προπονητή μου. Δε θα κλάψω, αυτή είναι η πραγματικότητα", είπε.
Για τον Φιλιππίδη, το σημαντικό είναι πως "βρίσκομαι μέσα στις καλές θέσεις, ήμουν κοντά στο μετάλλιο και σήμερα. Είναι απόρροια της δουλειάς και της προσπάθειας, δεδομένου μου λείπουν πολλά. Δεν απείχα καθόλου από το μετάλλιο. Έπρεπε να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ. Δοκίμασα σ' αυτό το ύψος, αλλά συνέβησαν διάφορα, όπως το ότι έσπασε το κοντάρι και, αναγκαστικά, ήμουν ένα βήμα πίσω. Αυτοί που βγήκαν πρώτοι ετοιμάζονται και στηρίζονται από τις Ομοσπονδίες και τις χώρες τους, για να πετύχουν το καλύτερο στους Ολυμπιακούς".
Το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ πήρε, τελικά, ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί, με 5,97 μ. και το αργυρό ο Γερμανός Μπγιορν Όττο, με 5,92 μ.
Ο τελικός του επί κοντώ έκρυβε συγκινήσεις, αφού ο Λαβιλενί χρειάστηκε να περάσει με την πρώτη το 5,87 μ. και το 5.92 μ., ενώ ο Γερμανός, με κινήσεις τακτικής, άφησε το 5,87 μ., πέρασε με τη δεύτερη το 5,92 μ. κι έσπρωξε τον αγώνα στο... 6,02 μ.! Αν το περνούσε, ο Γάλλος που είχε ξεπεράσει τον εαυτό του, θα έμενε δεύτερος. Τελικά, όμως, είχαν και οι δύο τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο ύψος και, μετά από 12 άλματα είχαμε πρωταθλητή! 
Το χάλκινο πήρε ο Ράφαελ Χόλζντεπε (Γερμανία) με 5,77 μ., κάτι που δείχνει πόσο κοντά στο βάθρο βρέθηκε, πριν από λίγο, ο Έλληνας αθλητής.