Αύριο,  Πέμπτη 05/07 θα εξεταστεί εκ νέου και για τρίτη φορά από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, το αίτημα του Σάββα Ξηρού για αποφυλάκιση, καθώς σύμφωνα με τη συνήγορό του, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας σε νοσοκομείο. >>>

Ο Σάββας Ξηρός, που συνελήφθη και νοσηλεύθηκε για 65 ημέρες μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του στις 29 Ιουνίου 2002 στο λιμάνι του Πειραιά, έχει ζητήσει να διακοπεί προσωρινά η κράτησή του και να μεταβεί για θεραπεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε η συνήγορός του, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, ο Σάββας Ξηρός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς στο ένα μάτι του υπάρχει ολική απώλεια όρασης, ενώ στο άλλο έχει περιοριστεί σημαντικά. Τον Νοέμβριο μάλιστα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον ένα οφθαλμό.
Επίσης, πάντα σύμφωνα με όσα ανέφερε η συνήγορός του, έχει σοβαρό πρόβλημα ακοής ενώ ένα μικρόβιο που προσέβαλε τον οργανισμό του μέσα στις φυλακές του έχει προκαλέσει σοβαρά οιδήματα στα πόδια και οι γιατροί εκτιμούν ότι για τη θεραπεία του θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός σωφρονιστικού καταστήματος.
Σημειώνεται ότι Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του Σάββα Ξήρου για ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας και για παραβίαση του άρθρου 3 από το ελληνικό κράτος (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει επιδικάσει την καταβολή στον προσφυγόντα 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Έχει απορρίψει επίσης ομόφωνα κάθε άλλη απαίτησή του.
Ο Σάββας Ξηρός αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια του Πειραιά γύρω στις 9 το πρωί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδεία ανδρών των ΕΚΑΜ.