Προκρίσεις, ένα πανελλήνιο ρεκόρ στην κολύμβηση αλλά και απογοητεύσεις είχε η ελληνική ομάδα την 1η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. >>>

Στην κωπηλασία οι Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας τερμάτισαν 3οι στην σειρά τους με 6:21.46 και προκρίθηκαν απευθείας στα ημιτελικά της δικώπου άνευ πηδαλιούχου.

Στην ενόργανη γυμναστική εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης, καθώς συγκέντρωσε 15.466 βαθμούς και προκρίθηκε ως 7ος στον τελικό του οργάνου, ενώ ο Βλάσης Μάρας έμεινε στην 64η θέση με 13.400 βαθμούς.

Ωστόσο, η απογοήτευση για τον Μάρα ήρθε στο μονόζυγο, όπου στόχευε να φτάσει πολύ ψηλά, αλλά η πτώση που είχε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της άσκησης, του αφαίρεσε βαθμούς κι έτσι με 14.300 έμεινε στην 35η θέση και εκτός τελικού για άλλη μια φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην κολύμβηση, από ελληνικής πλευράς τις εντυπώσεις κέρδισε η Κρίστελ Βουρνά.

Η 20χρονη πρωταθλήτρια στα προκριματικά των 100μ. πεταλούδα είχε χρόνο 58.74 και προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου μπορεί να μην κατάφερε να μπει στην οκτάδα του τελικού και κατετάγη 12η, ωστόσο πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 58.31.

Αντίθετα, δεν κατάφεραν να προκριθούν ο Γιάννης Δρυμωνάκος, που στα προκριματικά των 400μ. μικτή ατομική κατετάγη 17ος με 4:17.04 και ο Παναγιώτης Σαμιλίδης, που στα προκριματικά των 100μ. πρόσθιο κατετάγη 22ος με 1:01.20.

Εκτός τελικού έμεινε και η ομάδα της σκυταλοδροίας 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών, η οποία αποτελούμενη από τις Νόρα Δράκου, Νέρι Νιαγκουάρα, Θεοδώρα Γιαρένη, Κρίστελ Βουρνά, στον προκριματικό έκανε χρόνο 3:45.55 και πήρε την 16η και τελευταία θέση.

Από μια πτώση σημαδεύθηκε και ο τελικός αγώνας αντοχής του Γιάννη Ταμουρίδη στην ποδηλασία δρόμου, με αποτέλεσμα να τερματίσει σε χρόνο 5:58:24 και να μείνει στην 110η θέση.

Στεναχωρημένες οι Τσιαρτσιάνη-Αρβανίτη
Τέλος, πρεμιέρα με ήττα στο μπιτς βόλεϊ για τις Βίκυ Αρβανίτη και Μαρία Τσιαρτσιάνη, οι οποίες έχασαν με 2-0 σετ (21-13, 21-19) από το ελβετικό δίδυμο των Σιμόνε Κουν/Ναντίν Ζούμκερ, στο πλαίσιο του Β΄ ομίλου.


Στενοχωρημένες αλλά χωρίς να χάνουν το κουράγιο τους για τη συνέχεια της προσπάθειάς τους εμφανίστηκαν μετά το τέλος του αγώνα οι Ελληνίδες αθλήτριες . Πλέον χρειάζονται μόνο νίκη στον επόμενο αγώνα τους για να έχουν ελπίδες πρόκρισης.

« Ήταν ένα παιχνίδι βατό στο οποίο προσδοκούσαμε τη νίκη. ΟΙ διαιτητές δυστυχώς επηρέασαν το αποτέλεσμα σε βάρος μας, ειδικά σε κρίσιμες φάσεις στο τέλος του αγώνα όταν έδωσαν ανάποδα τους πόντους. Από εδώ και πέρα η νίκη είναι μονόδρομος στο παιχνίδι της Δευτέρας τις Ρωσίδες. Το αποτέλεσμα της νίκης είναι εφικτό, αφού κάνουμε έναν καλό αγώνα», δήλωσε η Τσιαρτσιάνη.

Και η Αρβανίτη πρόσθεσε: « Μας στενοχωρεί το γεγονός ότι χάσαμε από μια κατώτερη ομάδα και δυστυχώς παρά το γεγονός ότι το κοινό Ελληνες και Βρετανοί ήταν με το μέρος μας και μας εμψύχωναν. Κάποια λάθη των διαιτητών σε βάρος μας άλλαξαν το αποτέλεσμα του2ου σετ με φυσικά συνέπεια να στερηθούμε τη δυνατότητα της ισοφάρισης και να διεκδικήσουμε τη νίκη σε ένα τρίτο σετ. Τώρα ξέρουμε ότι δεν έχουμε άλλο περιθώριο ήττα στον αμέσως επόμενο αγώνα και γι΄ αυτό θα κοιτάξουμε να συγκεντρωθούμε, να αποφύγουμε κατά το δυνατό τα λάθη και να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα που είναι μέσα στις δυνατότητές μας. Στο δικό μας γκρουπ είναι ανοικτά όλα τα αποτελέσματα και μπορούν να γίνουν τα πάντα».


Δηλώσεις Καπράλου για τις... αηδίες Ρογκ

Για τις απαράδεκτες δηλώσεις Ρογκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

«Αρχικά όταν τις άκουσα μου φάνηκαν άσχημες, αλλά μετά διαβάζοντας προσεκτικά το πρωτότυπο κατάλαβα ότι δεν είχα κακή πρόθεση να δυσφημήσει την Ελλάδα. Προσπάθησε να φανεί καλός προς τους Αγγλους διοργανωτές, αναφερόμενος στον αγγλικό αθλητισμό και στον αγγλικό τρόπο ζωής. Σήμερα επικοινώνησα με το γενικό διευθυντή της ΔΟΕ και το διευθυντή επικοινωνίας οι οποίοι εξέδωσαν και τη γνωστή ανακοίνωση με την οποία βάζουν τα πράγματα στ θέση τους. Κανένας άλλωστε δεν έχει αμφισβητήσει, ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και η χώρα που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς. Αυτό που ήθελε να πει ο κ Ρογκ ήταν ότι πολλά σύγχρονα αθλήματα, όπως το ράγκμπι και το Μπάντμιντον αναπτύχθηκαν στην Αγγλία, ενώ υιοθετήθηκαν και πολλοί κανόνες αγώνων. Δεν νομίζω ότι υπήρχε καμία πρόθεση από κανέναν να θίξει την Ελλάδα». είπε δικαιολογώντας τις... αηδίες Ρογκ.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Τελετή έναρξης των Βρετανών παρουσίασε περισσότερο ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ίδιους, γιατί αναφέρθηκε σε κομμάτια της ιστορίας της Αγγλίας. Η δική μας είχε περισσότερο συναίσθημα και με δεδομένο ότι η τεχνολογία ήταν υποδεέστερη οκτώ χρόνια πριν θεωρώ προσωπικά ότι η Αθήνα έδωσε κάτι περισσότερο στον κόσμο και το νόημα των Αγώνων. Εμείς είχαμε επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων που προέκυπταν, ενώ οι Άγγλοι είναι απόλυτα προσηλωμένοι στους νόμους και τους κανόνες που διέπουν επίσημα τους Αγώνες».