Κάποια τρόφιμα προκαλούν αϋπνία. Και κάποια από αυτά δεν τα φανταζόμαστε καν. Ανακαλύψτε ποια είναι και κλείστε μάτι... >>>

1. Η Σοκολάτα

Όλοι γνωρίζουμε ότι λίγη σοκολάτα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, γνωρίζετε όμως ότι ο γλυκός αυτός πειρασμός περιέχει καφεΐνη; Εναλλακτικά αν λατρεύετε τη σοκολάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε μαύρη, βιολογική σοκολάτα που περιέχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης. Εκτός από την καφεΐνη όμως και η ζάχαρη "ξυπνάει" το μυαλό. Καλύτερα λοιπόν να μην τρώτε γλυκά το βράδυ. Αν νιώθετε ότι χαλαρώνετε με τα γλυκά, τότε ίσως θα ήταν σκόπιμο να προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα του ρυζιού και όχι των γλυκών.

2. Η πίτσα

Το τσίλι, καυτερά φαγητά και οι σπέσιαλ πίτσες μπορεί να μας κρατήσουν ξάγρυπνους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα φαγητά αυτά δεν είναι βαριά μόνο για το στομάχι, αλλά μπορεί να διαταράξουν και τον ύπνο. Οι όξινες ιδιότητες αυτών των φαγητών άλλωστε μπορεί να προκαλέσουν καούρα και παλινδρόμηση. Αν σας αρέσουν αυτά τα φαγητά προτιμήστε τα σαν μεσημεριανό και όχι το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα περιορίσετε τόσο την καούρα, αν και το κάψιμο ή η παλινδρόμηση επιδεινώνονται όταν ξαπλώνουμε, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσετε να κοιμηθείτε το βράδυ. Ακόμη, τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τις καούρες είναι τα κρεμμύδια, η μέντα, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, οι χυμοί, οι ντομάτες και τα λιπαρά τρόφιμα.

3. Προπαρασκευασμένα κρέατα και κρέας σε κονσέρβα

Είναι μια εύκολη επιλογή για ένα γρήγορο γεύμα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν τους οπαδούς τους ότι μπορεί να δυσκολεύσουν τον ύπνο τους. Ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα και καπνιστά κρέατα περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης, η οποία είναι μια ουσία (αμινοξύ) που διεγείρει τον εγκέφαλο και δυσκολεύει τον ύπνο. Προτιμήστε για βραδινό μια σαλάτα ή λαχανικά με ψάρι ή κοτόπουλο.

4. Το αλκοόλ

Πολλοί θεωρούν ότι 2-3 ποτηράκια αλκοόλ μετά το βραδινό είναι ένας υπέροχος τρόπος για να χαλαρώσουν μετά από μια δύσκολη μέρα. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι επιπτώσεις του δεν περιορίζονται μόνο στην υπνηλία που πράγματι μπορεί να φέρει σε πολλούς: προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό και διούρηση, επομένως αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτετε τον ύπνο σας για να επισκευτείτε την τουαλέτα. Ειδικά αν ξανακοιμάστε δύσκολα, αυτό μπορεί να σας διαταράξει τον ύπνο.

5 .Τυρί

Αν ένας ήσυχος ύπνος είναι στις επιδιώξεις σας σύμφωνα με το metrogreece.gr αποφύγετε τα πεπαλαιωμένα τυριά, όπως η παρμεζάνα, ρομάνο και ασιάγκο που περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης, ένα αμινοξύ, το οποίο –σύμφωνα με τους ειδικούς- μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.