Ποδόσφαιρο ανδρών επιφυλάσσει σήμερα το μενού των Ολυμπιακών Αγώνων, που άρχισαν, χθες, στο Λονδίνο. Μάλιστα, η μέρα “κρύβει” την πρώτη εμφάνιση δυο… ατραξιόν: >>>

 

Του Βραζιλιάνου Νεϊμάρ και του Βρεταννού Γκιγκς.

Ο Νεϊμάρ θεωρείται το μεγάλο ταλέντο της Βραζιλίας. Πολλοί, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, μιλούν για τον νέο Πελέ (είναι που αγωνίζεται και στη Σάντος…)! Είναι μόλις 20 χρονών (γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1992), έχει ύψος 1.74 κι έχει παίξει σε ένα Κόπα Αμέρικα. Το 2011 κέρδισε το βραβείο “Πούσκας”, της FIFA, όταν σκόραρε το πιο όμορφο γκολ, κατά της Φλαμένγκο. Χόμπι του το μπιλιάρδο, ήρωάς του ο Ρομπίνιο κι αμοιβή του τα 5000.000 δολάρια που παίρνει το μήνα από την ομάδα του.

“Τώρα έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τι συμβαίνει με ΄μένα”, δήλωνε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Νεϊμάρ. “Είμαι τύπος που είμαι κολλημένος με την οικογένειά μου και πιστεύω ότι θα παραμείνω έτσι και δε θα με ‘χαλάσουν’ τα χρήματα”…

Ο Νεϊμάρ, όταν ήταν νεογέννητο, επέζησε από ένα άσχημο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, από το οποίο ο πατέρας του έμεινε σε ακινησία τρεις μήνες –κι όλοι έλεγαν πως δε θα μπορούσε να ξαναπερπατήσει. Εκείνος γλίτωσε με μια γρατζουνιά στο μέτωπο…

Το 2010 ήταν η αιτία που εκδιώχθηκε από την Σάντος ο προπονητής Ντορίβαλ Τζούνιορ. Κι όλα έγιναν για ένα πέναλτι, που έσπευσε να εκτελέσει ο νεαρός, αλλά ο προπονητής του επέλεξε άλλον παίκτη. “Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ όλο το βράδυ τότε. Έχω κάνει πολλές κουταμάρες στη ζωή μου, αλλά αυτή ήταν η χειρότερη –ως τώρα- μέρα της. Αλλά έτσι ωρίμασα. Τώρα ξέρω πόσα χαζά πράγματα έκανα. Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι μαθήματα. Ακόμη κι αυτή η κριτική με κάνει να μεγαλώνω”, λέει.

Ο… ηλικιωμένος κύριος Ράιαν

Με τη Βρετανία θα αγωνιστεί κι ένας παλιός μας γνωστός: Ο Ράιαν Γκιγκς, ο…. υπέργηρος κύριος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Γκιγκς διανύει μια δεύτερη νιότη –κι ας είναι 38 χρονών (γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1973). Είναι Ουαλλός (γεννήθηκε στο Κάρντιφ) και θεωρεί τιμή του που θα αγωνιστεί με τη Βρετανία στους Ολυμπιακούς.

Μετακόμισε στο Μάντσεστερ όταν ήταν επτά χρονών, για να βρεθεί στις ακαδημίες της μεγάλης ομάδας της πόλης –και είναι ακόμη εκεί! Μπορεί στην αρχή τα άλλα παιδιά να τον κορόιδευαν για την προφορά του, όμως τώρα είναι σίγουρο ότι έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους, με όσα πέτυχε ο… στρατιώτης Ράιαν (που σπεύδει να δηλώσει “παρών” όποτε τον χρειαστεί η πατρίδα). Έχει φορέσει 64 φορές τη φανέλα της εθνικής Ουαλλίας κι έχει πετύχει 12 γκολ (στους Ολυμπιακούς οι αθλητές του “νησιού” εμφανίζονται υπό τη Βρετανική σημαία).

Έγινε επαγγελματίας –κι έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι με τη Μάντσεστερ- σε ηλικία 17 χρόνων και πέτυχε το πρώτο του γκολ κατά της… μικρής ομάδας του Μάντσεστερ (της Σίτι), στις 4 Μαΐου του 1991.

Η φωτογραφία

Στη φωτογραφία πάνω, ένας θρύλος του στίβου, ο δεκαθλητής από τη Βρετανία Ντέιλι Τόμσον, κρατά τη δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα. Ο Τόμσον, μαζί με άλλους θρύλους των αγώνων (όπως ο τενίστας Μπόρις Μπέκερ, ή ο ποδοσφαιριστής Γκόρντον Μπανκς) μετέφεραν τη φλόγα των Αγώνων, η οποία πήρε ακόμη και το… μετρό στο ταξίδι της ανά τη Βρετανία.

Το πρόγραμμα των σημερινών αγώνων:

12:00* - First Round Group D HondurasHonduras MoroccoMorocco
14:30 - First Round Group B MexicoMexico KoreaKorea
14:45 - First Round Group D SpainSpain JapanJapan
17:00 - First Round Group A UA EmiratesUA Emirates UruguayUruguay
17:15 - First Round Group B GabonGabon SwitzerlandSwitzerland
19:45 - First Round Group C BelarusBelarus New ZealandNew Zealand
19:45 - First Round Group C BrazilBrazil EgyptEgypt
20:00 - First Round Group A Great BritainGreat Britain SenegalSenegal
* Προγραμματισμένη ώρα έναρξης (ώρα Γκρίνουϊτς)

Δ.Ι.Ασπροπούλης