samaras venizel kouv_3Με βάση την προγραμματική σύγκλιση θα προχωρήσει η κυβέρνηση το έργο της, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη των τριών αρχηγών που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. >>>

 

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης τόνισαν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την σκληρή όπως είπαν αναδιαπραγμάτευση και ετοιμάζουν με προσοχή τα ισοδύναμα μέτρα που θα προτείνουν στην τρόικα για την ανακούφιση των πολιτών.

Εξερχόμενος της σύσκεψης ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα.

“Συμφωνήσαμε γιατί κινούμαστε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στο πλασιέ κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης. Στόχος μας είναι η αναθεώρηση των όρων και αφετηρία μας η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής”, είπε ο κ.Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι το θέμα της επιμήκυνσης “έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Στουρνάρας έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική όπως την έχουμε συμφωνήσει”, πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος.

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η προγραμματική σύγκλιση «ισχύει στο ακέραιο και με αυτή πορεύεται η κυβέρνηση». Παράλληλα άφησε αιχμές εναντίον όσων «ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση» ζητώντας να εγκαταλείψουν την τακτική τους γιατί υπονομεύει την εθνική προσπάθεια.

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι οι αιχμές του για όσους «όψιμα ανακάλυψαν την αναδιαπραγμάτευση» δεν αφορούν όσους στηρίζουν την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βολές στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει» τόνισε ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία «σκληρή και επίμονη διαδικασία».

Τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί μάχη ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση μιας λίστας με ισοδύναμα μέτρα, ικανά να μηδενίσουν ή έστω να περιορίσουν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αναφέρει το «Έθνος». Τα μέτρα αυτά θα παρουσιαστούν στην τρόικα στις 24 Ιουλίου και θα πρέπει να καλύπτουν τα ποσά των 200 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και 400 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013, όσα ακριβώς προβλέπονται από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων.

Άλλωστε, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει να μείνει έκθετη σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μη περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Προτεραιότητα δίνεται αυτή τη στιγμή στην κατηγορία γενικά των ένστολων. Επίσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να διαχωρίσει τα επιδόματα που λαμβάνουν οι λεγόμενοι «μάχιμοι αστυνομικοί». Η διάκριση γίνεται ανάμεσα σε εκείνους που υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα ή στις ομάδας ΔΙΑΣ και εκείνους που βρίσκονται σε γραφεία.