Κορυφώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. >>>

Η σημερινή συνεδρίαση άρχισε με ομιλίες βουλευτών επί των προγραμματικών δηλώσεων ενώ αναμένεται η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, η οποία χθες αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε από τη Βουλή πριν από την προγραμματισμένη ομιλία της.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας το πρωί στη Βουλή, έστειλε σαφές μήνυμα, ότι μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να επανεξεταστεί το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα έχει ορίζοντα εφαρμογής του την ακαδημαϊκή περίοδο 2016-2017.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος επεσήμανε την ανάγκη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου μέσα από ένα εθνικό διάλογο που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση τόσο στην απρόσκοπτη λειτουργία όσο και στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ιδιαίτερα σήμερα, όπως είπε, «στην περίοδο της πιο οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», ενώ άφησε ανοικτό να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές όπου και αν χρειαστεί.
«Θέλω να στείλω ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα και προς τους ζηλωτές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και προς τους αρνητές αλλά και όλους αυτούς που έγιναν δικαστές προθέσεων, ότι μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων μας είναι το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε:
«Το δημόσιο συμφέρον επιβάλει δύο πράγματα. Πρώτον την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, που σημαίνει την εφαρμογή του νόμου στο σκέλος της διοίκησης και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν οι απαραίτητες διασαφηνίσεις και προσαρμογές χωρίς να αλλοιώνεται ο πυρήνας, η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.
Δεύτερον, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων το οποίο σημαίνει ανοικτά ΑΕΙ και ΤΕΙ για να παρέχουν το δημόσιο αγαθό της παιδείας σε αυτή την περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων,συνεχίστηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος περιέγραψε την πολιτική που θα επιδιώκει να καταστήσει τον ελληνικό πολιτισμό «πηγή έμπνευσης στις συνθήκες της κρίσης» και «πρεσβευτή μας στο εξωτερικό για την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας και του σεβασμού».
Ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προβολή και αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της πνευματικής, της αξιακής και της λαϊκής μας παράδοσης.
Ταυτόχρονα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προβολή του γλωσσικού μας πολιτισμού με τη διάδοση μηνυμάτων που μεταφέρει ανά τους αιώνες η Ελληνική Γλώσσα, «η μοναδική γλώσσα που μιλιέται από την εποχή του Ομήρου και του Ησίοδου μέχρι σήμερα συνεχώς και αδιαλείπτως».
Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έμφαση στον «πολιτισμό της καθημερινής ζωής», στις πρακτικές και στους τρόπους έκφρασης που συγκροτούν την ελληνική ιδιοπροσωπία (σύμβολα, ιδέες, αρχές και κανόνες που μέσα από την τοπική ή την εθνική ιστορία στοιχειοθετούν την ελληνική ετερότητα).
Το υπουργείο Πολιτισμού δίνει εξάλλου προτεραιότητα στη διασφάλιση ανοιχτών Μουσείων με ωράρια λειτουργίας που θα διευκολύνουν την επισκεψιμότητα και θα σέβονται τα δικαιώματα των φυλάκων και στην ενίσχυση της ασφάλειας και επιτήρησης τους.
Ο κ. Τζαβάρας ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί σχέδιο μεταστέγασης υπηρεσιών του Υπουργείου σε κτήρια του Δημοσίου, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εργαζόμενους. Είπε ακόμη ότι θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Θα προωθηθεί παράλληλα η μεταρρύθμιση του νόμου για την πολιτιστική χορηγία ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων από ιδιώτες.
Τέλος, θα υπάρξει οργανωμένη φροντίδα για τον σύγχρονο πολιτισμό (θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος) και θα αξιοποιηθούν δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για τη διάσωση και την προβολή των μνημείων του ελληνικού πολιτισμού.