Στην αρκούδα που επιτέθηκε σε μαντρί στην Καστοριά αναζητώντας τροφή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του στο περιβαλλοντικό κέντρο του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο Φλώρινας, τονίζοντας ότι >>>
δε θα ήταν λύση ο θάνατος του ζώου, όπως κάποιοι πολίτες υποστήριξαν μετά το πρόσφατο περιστατικό.

Είναι η δεύτερη φορά που η ίδια νεαρή αρκούδα πλησίασε κοντά σε οικισμούς, προκαλώντας ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή του Δισπηλιού.
Μιλώντας με τα εθελοντές του «Αρκτούρου» ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η επανεμφάνιση της αρκούδας σχετίζεται πιθανότατα με την έλλειψη επαρκούς τροφής στα γειτονικά δάση. Τόνισε ότι η ιδιαίτερη καταγωγή του, από την Ίμβρο, έχει συντελέσει στο να διαθέτει άμεση εμπειρία από τη σχέση με τη φύση και να αγαπά τα ζώα.
Η αρκούδα που κατασπάραξε ένα πρόβατο και πουλερικά, αναστατώνοντας τον ιδιοκτήτη κτηνοτρόφο είχε εντοπιστεί πριν από λίγες μέρες από την ομάδα δράσης της οργάνωσης «Καλλιστώ» να κολυμπά στη λίμνη της Καστοριάς κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αναζητώντας τροφή. Τα μέλη της οργάνωσης την είχαν απομακρύνει στο δάσος, αλλά επέστρεψε με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν και πάλι οι εθελοντές στήνοντας παγίδες για να την αναισθητοποιήσουν και για να επαναπρογραμματίσουν το ραδιοκολάρο, με το οποίο την παρακολουθούν, ώστε να δίνει συχνότερα σήματα.
Ο κτηνοτρόφος αποζημιώθηκε με ηλεκτροφόρα περίφραξη από την περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται στην περιοχή, με στόχο την αμοιβαία προστασία πολιτών και ζώων και την εκπαίδευση των αρμοδίων φορέων για την ασφαλή συνύπαρξη με την άγρια ζωή, αντί της εξόντωσης των αρκούδων.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημερώθηκε επίσης και για το πρόγραμμα "υιοθεσίας" αρκούδων, που εφαρμόζει ο "Αρκτούρος" και συμβάλει στη διάσωση του πληθυσμού της αρκούδας.
Στην επίσκεψή του, συνοδευόταν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, πρωτεργάτη του «Αρκτούρου», τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Α.Τζιτζικώστα, που κατάγονται και οι δύο από το Νυμφαίο, μητροπολίτες της συνοδείας του και τοπικούς παράγοντες.