Επαναβεβαίωσε τη μόνιμη μετατροπή της οδού Αγίας Σοφίας σε πεζόδρομο, ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, όπως προβλέπεται από τη μελέτη που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. >>>

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ποιότητας Ζωής, διέψευσε τις ελπίδες οδηγών και επαγγελματιών (κυρίως γιατρών) που έχουν γραφεία στις οικοδομές του δρόμου, ότι η Αγίας Σοφίας θα γινόταν -και πάλι- προσβάσιμη στα αυτοκίνητα. Αντίθετα, η Αγίας Σοφίας θα αποκτήσει... τραπεζοκαθίσματα!
"Ο Δήμος επιθυμεί την υλοποίηση της μελέτης, συνεπώς το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει αργότερα αν θα δώσει άδειες για τραπεζοκαθίσματα και σε τι αριθμό. Μέχρι όμως να γίνει η σχετική κατασκευή και διαμόρφωση του πεζόδρομου, κάτι που εκτιμάται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία το πιλοτικό σχέδιο της πεζοδρόμησης, από την πλατεία Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Τσιμισκή. Όσο λειτουργεί το πιλοτικό σχέδιο δεν θα δοθεί άδεια για τραπεζοκαθίσματα» σημειώνει ο κ. Κουράκης.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε ακόμη η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα της Αριστοτέλους. Η επιτροπή ενέκρινε τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται στα καταστήματα να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα μπροστά στις προσόψεις τους, αφήνοντας ελεύθερο το χώρο μέσα στις στοές της πλατείας. 
Εφόσον δώσει την έγκριση το δημοτικό συμβούλιο, θα υιοθετηθεί το αίτημα των καταστηματαρχών για τοποθέτηση τραπεζιών και καθισμάτων σε τμήμα των υφιστάμενων παρτεριών (έκτασης 150 τετραγωνικών μέτρων) και σε υπερυψωμένο κατά 20 εκατοστά ξύλινο δάπεδο, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο σχεδιασμός της πλατείας.