Τη λήψη μέτρων για την πάταξη των κλοπών προϊόντων και πρώτων υλών από επιχειρήσεις, κυρίως στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ, Νεοχωρούδα, Καλοχώρι), ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). >>>

 

Το επιμελητήριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «να μην θρηνήσουμε ακόμη και ανθρώπινα θύματα εξαιτίας αυτών των επαναλαμβανόμενων κλοπών».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Μακεδονίας –Θράκης Θόδωρο Καράογλου, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το ΒΕΘ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα. Οι «γνωστές – άγνωστες» συμμορίες που λυμαίνονται κυρίως σε ορειχάλκινα και γενικότερου ενδιαφέροντος μεταλλικά προϊόντα και υλικά, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο (εξοπλισμό, μηχανήματα κλπ) προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Αντίθετα οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, κυρίως βιοτέχνες και έμποροι, αισθάνονται ανίσχυροι και πολλές φορές οδηγούνται σε παράτολμες πράξεις».

Παρατηρεί δε ότι «τα κλοπιμαία κατευθύνονται συνήθως σε συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, τα μέτρα αστυνόμευσης στις προαναφερθείσες περιοχές θα πρέπει να ενταθούν, ιδιαίτερα κατά το χρονικό διάστημα που διανύουμε (καλοκαιρινές άδειες, προσωρινή αναστολή εργασιών των επιχειρήσεων), με στόχο τον περιορισμό και αν είναι δυνατό την εξάλειψη του φαινομένου.

«Η όποια αδράνεια ή ολιγωρία από την πλευρά της αστυνομίας πιθανόν να οδηγήσει νομοταγείς πολίτες – επιχειρηματίες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους με ότι αυτό συνεπάγεται» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.