Συνεδριάζει στις 10 το πρωί της Τρίτης η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο. >>>

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση είναι οι επαφές για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και οι εξελίξεις στην ΑΤΕ.

Να μην ξεχνάμε ότι, από τους βασικούς χρεώστες της Αγροτικής Τράπεζας είναι και το ΠΑΣΟΚ. Υπολογίζεται ότι, μαζί ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, χρωστούν στην Αγροτική Τράπεζα 200 εκατομμύρια ευρώ!

Μόλις τον Ιούνιο του 2012, ο πρόεδρος της Νέας Δημορατίας Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, έλεγε: “Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας που δεν πρέπει να κλείσει. Γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Τα προβλήματα της Αγροτικής Τράπεζας κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους αγρότες σε αφανισμό. Ούτε φυτοφάρμακα ούτε λιπάσματα δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν. Υπάρχουν περίπου 7 δισ. ευρώ που υπολογίζουμε ότι θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Αγροτική”. Φαίνεται πως… κάτι άλλαξε!

Βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν “έκλεισε” την Αγροτική. Την πούλησε, στην Τράπεζα Πειραιώς, κατά το αμερικανικό “to big to fall”, που είχε εφαρμοστεί στην κρίση της Leaman Bros και δεν είχε βοηθήσει, τελικά, τις μικρές τράπεζες, παρά μόνον τους τραπεζικούς κολοσσούς. Μοναδική διαφορά: Στην περίπτωση της Αγροτικής και η Πειραιώς έχει ουκ ολίγα προβλήματα…

Η θυσία της… Ιφιγένειας (Διαμαντοπούλου)

Όσον αφορά τα ΑΕΙ, το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει πως δέχεται αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων των ΑΕΙ, στις 24 Ιουλίου, γίνεται λόγος για «αναγκαίες προσαρμογές», επιμένοντας, ωστόσο στην εφαρμογή του κορμού του νέου θεσμικού πλαισίου. Όπως αναφέρεται, στόχος είναι να αρχίσει ομαλά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ εισάγεται για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία και θα αποφανθεί επί της πρότασης της κυβέρνησης να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή αύριο, Τρίτη να έχει κιόλας ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει διατάξεις και για τον Οργανισμό λειτουργίας του Ιδρύματος Νεολαίας και τη Δια Βίου Μάθησης, όπως και διατάξεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Η διαδικασία του κατεπείγοντος προκαλεί στο μεταξύ αντιδράσεις στα κόμματα. Ήδη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος δηλώνει ότι το κόμμα του διαφωνεί με την επαναφορά της διαδικασίας του κατεπείγοντος και μάλιστα, όπως είπε, στην αρχή του νομοθετικού έργου, που σηματοδοτεί και ποια θα είναι η συνέχεια για τα νομοσχέδια που θα πιέζει η τρόικα να έρθουν στη Βουλή.