Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί ότι η χώρα τους θα ήταν καλύτερα χωρίς το ευρώ, προκύπτει από σημερινή δημοσκόπηση την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας της χώρας επαναλαμβάνει τις αμφιβολίες του για το αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη. >>>

 
 
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag έδειξε ότι το 51% των Γερμανών θεωρούν πως η χώρα τους θα ήταν καλύτερα εκτός της ευρωζώνης των 17 χωρών-μελών και το 29% ότι θα ήταν χειρότερα.

Από την δημοσκόπηση προέκυψε επίσης ότι το 71% των Γερμανών επιθυμούν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δήλωσε στην Bild am Sonntag ότι υπάρχουν "σοβαρές αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις".

"Η εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) παραπαίει...Επίσης, σχεδόν τίποτα δεν έχει συμβεί αναφορικά με την υποσχεθείσα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας", δήλωσε ο Ρέσλερ στην εφημερίδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα. Τότε η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει".

Ο Ρέσλερ και το κόμμα του--εταίροι στον κυβερνώντα συνασπισμό--έχουν συχνά εκφράσει αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε την θέση του Βερολίνου ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Βανσλέμπεν, έκανε έκκληση να σταματήσει η συζήτηση για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

"Θεωρούμε ότι είναι λάθος, στη Γερμανία για παράδειγμα, να συζητάται καθημερινά το αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Αυτό δεν μας αφορά. Είναι θέμα των Ελλήνων να αποφασίσουν", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.